Din cuprinsul articolului
Anunț oficial de la Casa de Pensii: Bani în plus la PENSIE. Casa de Pensii a anunțat că noua lege aduce modificări în ceea ce privește calcularea vechimii în muncă pentru români. Care sunt perioadele asimilate și cele necontributive?
Românii care urmează să iasă la pensie trebuie să fie atenți la noile reglementări introduse prin Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie 2024.
Conform acestei legi, pensionarii vor putea beneficia, la calculul pensiei, atât de perioade asimilate, cât și de perioade necontributive, aspect care poate influența pozitiv valoarea pensiilor și drepturile de care beneficiază, transmite Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).
Ce sunt perioadele necontributive? Ssunt perioade recunoscute ca vechime în muncă sau stagiu de cotizare în baza unor acte normative speciale, pentru care nu a fost necesară plata contribuțiilor de asigurări sociale.
Ele includ, de regulă, situații speciale în care persoana a fost supusă unor circumstanțe specifice, stabilite prin legi sau decrete speciale. Exemple de perioade necontributive includ:
Ce sunt perioadele asimilate?
Perioadele asimilate sunt intervale de timp pentru care nu s-au plătit contribuții sociale, dar care, conform legii, sunt echivalente cu stagiul de cotizare contributiv și sunt luate în calcul pentru stabilirea dreptului la pensie.
Aceste perioade sunt recunoscute de sistemul public de pensii dacă persoana a fost asigurată în acest sistem. Exemple de perioade asimilate includ:
De exemplu, perioadele de concediu pentru creșterea copilului sunt considerate perioade asimilate, dar sunt luate în calcul atât pentru stagiul minim, cât și pentru stagiul complet de cotizare contributiv, spre deosebire de alte perioade asimilate care nu sunt incluse în calculul stagiului complet.
În ceea ce privește perioadele necontributive, acestea sunt acordate pe baza unor acte normative speciale și sunt destinate anumitor categorii de persoane, precum cei care au suferit persecuții politice, deportări sau au lucrat în condiții speciale de muncă, citează Capital.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…