Sari la conținut

Anunț de ultimă oră pentru cei care au muncit mai puțin de 25 de ani: Nu vor avea pensii mărite

pensii
Sursă foto: Playtech
Ministrul Muncii, despre pensii

Anunț de ultimă oră pentru cei care au muncit mai puțin de 25 de ani. Din păcate pentru mulți pensionari, veștile nu sunt foarte bune. Anii de grupe sunt considerați ca oricare alți ani și nu se acordă nici bani, nici puncte în plus, potrivit noii legi.

Grupele nu mai contează la recalcularea pensiei

Astfel, pensionarii nu primesc nici bani, nici puncte în plus la recalcularea pensiei în cazul în care au muncit în grupa I sau în grupa II. Mai mult, mulți se pot trezit că de la 1 septembrie vor avea pensii mai mici, pentru că nu au ani de muncă.

Recalcularea îi favorizează pe acei pensionari care au muncit un număr mare de ani. Aveți formula de clacul la finalul articolului.

Astfel, cine a muncit mai puțini de 25 de ani pentru că au fost la grupa I sau II nu va primi în plus puncte de stabilitate sau bonus, care este marea noutate din noua lege a pensiilor. Un punct este echivalentul a 81 de lei.

Punctele de stabilitate sau bonus se acordă doar pensionarilor care au muncit peste 25 de ani. Cele mai multe puncte bonus sau de stabilitate le primesc, însă, cei care au muncit peste 35 de ani.

Pensionarii nu primesc puncte bonus

Cine a avut grupe de muncă va avea, în schimb, mai multe puncte de contributivitate, deoarece au contribuit mai mult având – foarte probabil – salariu mai mare.

pensie
Sursă foto: Getty Images

„E drept că la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite erau de 10 ani, acum este de 7.

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile. Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”, spunea și Simona Bucura Oprescu la Realitatea Plus.

Grupele de muncă nu aduc bani în plus la pensie, dar te pensionează mai devreme.

Newsweek a scris că pensionarii care au muncit în condiții grele de muncă, care au avut grupe de muncă, dar nu au mulți ani munciți, nu vor avea pensii mărite.

Motivul? Respectivii pensionari nu vor avea puncte de stabilitate / bonus care se dau doar după 25 de ani de muncă. Aceste puncte de stabilitate (aveți formula de calcul la finalul articolului) sunt garanția că pensia va crește la recalculare.

Mai mult, ei ar trebui să piardă bani la pensie la recalculare pentru că au ani mai puțini munciți. În final, legea pensiilor spune că dacă, din calcule, cineva ar pierde la recalculare va rămâne cu pensia pe care o are astăzi.

Nu se dau puncte în plus pentru anii munciți în condiții grele
Ministrul muncii Bucura Oprescu a confirmat că „Nu se dau puncte de stabilitate în plus pentru pensionarii care au muncit la grupe de muncă. Puncte de stabilitate se dau doar pentru anii efectiv munciți, indiferent de grupă”, a spus ministrul.

Așadar, cei care au muncit în condiții grele se pot pensiona mai devreme.

Cum se acordă vechime celor care au muncit în condiții grele?

Pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001 în care o persoană a desfășurat activitate în grupele I şi a II-a de muncă se acordă doar un spor la vechimea în muncă de:

  • 3 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa a II a de muncă;
  • 6 luni pentru fiecare an întreg lucrat în grupa I de muncă.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel