Din cuprinsul articolului
În plină criză a medicamentelor și a epidemiei de gripă, Alexandru Rafila a făcut apel, vineri, la farmaciști să nu mai elibereze antibiotice și antivirale fără rețetă medicală: ”Scopul e să tratezi nu să stochezi. Utilizarea lor fără recomandarea medicului poate fi periculoasă”, a adăugat ministrul Sănătății.
”În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție.
(…) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție. Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale.
Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Rafila.
Declarațiile ministrului Sănătății de vineri referitoare la eliberarea medicamentelor vin a doua zi după ce în România a fost instituită starea de alertă din cauza epidemiei de gripă.
Ministrul Sănătății spune că există soluții astfel încât spitalele să poată beneficia de antivirale.
”Știu 5 sau 6 mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă.
Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare.
Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie”, a informat ministrul.
Ministrul sănătății dă asigurări că s-au găsit soluții pentru aprovizionarea farmaciilor și spitalelor cu medicamente antivirale, după ce pacienții s-au plâns că paracetamolul și ibuprofenul se găsesc tot mai greu sau chiar au dispărut de pe piață. Alexandru Rafila a avut discuții în acest sens cu reprezentanții firmelor producătoare de medicamente, dar și cu cei ai farmaciștilor, și le-a făcut câteva recomandări.
„Am stabilit cu reprezentanții Colegiului Farmaciștilor să lucrăm împreună, încât în farmacii să poată fi eliberate aceste medicamente similare, și nu neapărat o anumită marcă comercială.
Interesul este ca oamenii să aibă acces atât la preparate de uz pediatric, cât și pentru adulți, care conțin ibuprofen și care conțin paracetamol.
În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice. Reiterăm acest lucru farmaciilor să nu elibereze decât pe bază de prescripție”, a declarat Alexandru Rafila la emsiunea Radio Jurnal.
Diabetul apare atunci când glicemia, principala sursă de energie a organismului, este cu mult peste…
Persoanele care consumă acest condiment prezintă riscuri scăzute de a face cheaguri de sânge. Acestea…
Pe 15 decembrie 2024, Luna Plină în Gemeni îi împinge pe nativi să iasă din…
Oficialii din domeniul sanitar din SUA au anunţat primul caz al unei noi forme de…
De la 1 ianuarie 2025, majoritatea pensionarilor vor beneficia de creșteri ale veniturilor, fiind vorba…
Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe…