Din cuprinsul articolului
Anumite sunete te înnebunesc? Suferi de misofonie, boala rară și atipică. Tot ce trebuie să știi despre această afecțiune.
Deși pare un subiect superfluu, există o afecțiune neurofiziologică, în care anumite tipuri de sunete pot fi iritante și îi afectează pe anumiți oameni într-un mod mult mai intens și este mai frecventă decât ai putea crede.
Misofonia, adică „ura față de sunet”, reprezintă o afecțiune neurofiziologică în care oamenii au o reacție disproporționat negativă la sunete specifice, nu la toate sunetele. Și, cu toate că sunt conștienți de faptul că reacționează excesiv la anumite sunete, nu își pot controla reacția.
Există o listă în continuă recatualizare de sunete care sunt percepute ca declanșatoare de emoții puternice negative. Anumite sunete, deși aparent inofensive, de la plescăit sau șuierat, felul în care cineva respiră, la fonitul ambalajelor, au un efect puternic asupra anumitor persoane.
Sunetele produse de aceste mișcări sunt percepute diferit de creierele lor și sunt cu atât mai enervante cu cât aparțin membrilor familiei decât străinilor.
Nici nu trebuie să fie foarte puternice, chiar și respirația sau vorbitul în șoaptă sunt iritante pentru persoanele cu misofonie.
Simptomul principal al misofoniei este o reacție extremă ca răspuns la alte persoane care emit anumite sunete.
Aceste reacții pot include:
Răspunsul pe care îl are o persoană cu misofonie la acești factori declanșatori este adesea numit „autonom” și uneori comparat cu răspunsul „luptei sau fugii” al organismului. Răspunsul la luptă sau fugă este numit și răspunsul la stres acut și este modul natural al organismului de a răspunde la o situație pe care o consideră amenințătoare.
O serie de lucruri se întâmplă ca parte a acestui răspuns:
La experimentele realizate, cercetătorii au descoperit că subiecții afectați tind să devină rapid furioși sau dezgustați.
Transpiră abundent, pulsul le crește brusc și au contracții musculare. Cortexul insular anterior, acea zonă din creier care influențează luarea de decizii, devine mai activă.
La fel și cortexul motor, cel care inițiază activitatea voluntară a mușchilor. Practic, spun experții, persoanele cu misofonie reproduc silențios gesturile enervante.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…