Anul trecut 4,8 milioane de persoane au murit din cauza diabetului. Iată cum puteți ține sub control această boală

În anul 2012, 4,8 milioane de persoane au murit din cauza diabetului la nivel mondial, iar în următorii 10 ani se estimează că acest număr va creşte cu mai mult de 50%.

“Diabetul zaharat va reprezenta cea mai mare problemă de sănătate publică la nivel mondial, iar în 2020 se vor înregistra peste 550 milioane de diabetici – o adevarată pandemie de diabet zaharat”, a avertizat Conferenţiar Dr.Cristian Serafinceanu, in cadrul conferinţei, care a lansat cea de-a doua doua sesiune de training-uri din cadrul Programului de Management Propriu al Diabetului.

Programul, creat de Stanford Patient Education Research Center, este conceput pentru a le arăta medicilor, asistenţilor, psihologilor şi reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi cum să îi înveţe pe pacienţi să îşi gestioneze propria boală, să câştige încredere în sine, în capacitatea lor de a controla simptomele şi modul în care problemele de sănătate le afecteaza viaţa.

Pe parcursul perioadei 25 Noiembrie – 20 decembrie 2013, se vor desfăşura o serie de întâlniri cu pacienţii în Bucureşti,  precum şi în alte şase oraşe din Romania (Craiova, Constanţa, Bacău, Galaţi, Iaşi şi Cluj), organizate de Tarus Media.

«Este vorba de un pionierat pentru România, o iniţiere a programului  Stanford în România», a declarat Dr.Ionuţ Mogoşanu, unul dintre cei 20 de traineri din cadrul programului, care constă din şase sesiuni de întălniri săptămânale.

Pe parcursul acestor sesiuni de 2 ore şi jumătate fiecare, traineri instruiţi vor prezenta tehnici de a face faţă cu brio simptomelor diabetului zaharat, cum ar fi oboseala, durerea, hiper/hipoglicemia, stresul si problemele emoţionale ca depresia, furia, teama sau frustrarea, precum şi exerciţii pentru menţinerea forţei şi rezistenţei fizice, sau reguli de urmat pentru o alimentaţie sănătoasă, etc.

« Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem persoanelor cu diabet este că înţelegerea bolii, prin programe de educaţie, devine esenţială pentru viitorul lor», a declarat Dr.Ionut Mogoşanu.

«Ne dorim ca pe viitor sa avem traineri şi din rândul membrilor asociaţiilor de pacienţi cu diabet care sunt active la nivel regional», a adăugat Dr.Mogoşanu.

La rândul său, Conf.Dr. Cristian Serafinceanu a subliniat : « Nevoia pentru un asemenea program este uriaşă », precizând că « încărcarea » pe cei doar 200 de medici diabetologi din Romania este prea mare pentru a face faţă nevoilor de educare a celor peste 750.000 de pacienţi, de a-şi gestiona această boală.

Se vorbeşte de o adevărată “epidemie” de diabet la nivel global, care afectează nu numai indivizii, cât şi societatea in ansamblul ei. În lipsa tratamentului sau a controlului bolii, persoanele cu diabet pot suferi complicaţii, precum afecţiuni ale inimii sau ale rinichilor.

Pe glob, peste 371 milioane de persoane au diabet, şi acest număr creşte zilnic. Pe lângă tratamentul medicamentos, modificarea dietei şi a stilului de viaţă sunt esenţiale în managementul cu succes al diabetului, precum şi practicarea regulată a exerciţiilor fizice şi controlul ingestiei de zahăr. Prin combinarea acestor strategii, persoanele cu diabet pot duce o viaţă normală, fericită, fără a lăsa ca diabetul sa stea in calea realizării viselor lor.

În cazul bolnavilor de diabet, importantă nu este doar o dietă echilibrată, ci şi un program regulat al meselor. Acest lucru ajută la prevenirea creşterii excesive a nivelului de glucoză şi un control mai bun al acestuia.

La fel ca în cazul obiceiurilor alimentare, este foarte important să se stabilească un program de somn regulat pentru pacienţii cu diabet zaharat. Este un factor foarte important în declanşarea unui diabet de tip doi.

Lipsa de somn influenţează în mod direct nivelul de glucoză prin creşterea producţiei de hormon de stres, cortizol. Un somn sănătos trebuie să dureze între 7-8 ore, neîntrerupt.

Instituirea unui program de exerciţii fizice moderate este o modificare necesară în stilul de viaţă al oricărui bolnav de diabet.

Conform studiilor, persoanele cu diabet zaharat care fac exerciţii fizice regulat sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta complicaţii cum ar fi accidentul vascular cerebral sau atacul de cord. Cu toate astea, consultaţi medicul dumneavoastră înainte de a începe exerciţiile.

Pierderea în greutate este un obiectiv important pentru persoanele care suferă de diabet zahara

Greutatea ţinută sub control permite pacienţilor şi îmbunătăţirea controlului glicemic. Acesta, la rândul său, previne complicaţiile care rezultă ca urmare a obezităţii, cum ar fi hipertensiunea şi bolile cardiovasculare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2030, diabetul se va plasa pe locul şapte în lume în rândul bolilor cauzatoare de decese. Ingrijorător este faptul că 80% din decese se produc în cadrul persoanelor cu diabet din ţările cu venituri mici şi mijlocii.

Mai mult de 1.500.000 de români suferă de diabet, conform datelor Federaţiei Internaţionale pentru Diabet. În ultimul an, au murit 18.539 bolnavi de diabet – cifră care plasează ţara noastră în top 10 la nivel European la capitolul deceselor bolnavilor de diabet.

 

 

Recent Posts

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

8 minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

38 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

o oră ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

3 ore ago

Citeste si: