Din cuprinsul articolului
Antioxidanții sunt o grupă de compuși care luptă împotriva radicalilor liberi, declanșați de stresul oxidativ. Radicalii liberi sunt molecule instabile pe care organismul le produce în timpul arderilor metabolismului. Aceștia sunt asociați cu dezvoltarea unor afecțiuni grave precum cancerul, diabetul, boala Alzheimer, Parkinson și boli cardiovasculare.
Antioxidanții au rolul de a elimina acești radicali liberi, dăunători, pe care organismul nostru îi produce în mod inevitabil.
Celulele din organismul nostru sunt constant amenințate de compușii chimici cunoscuți sub numele de radicali liberi. Atunci când aceste molecule se acumulează la nivelul organismului, ele sunt capabile să deterioreze celulele și materialul genetic, ceea ce poate duce la diviziune celulară anormală, boli cardiovasculare sau îmbătrânire prematură.
Antioxidanții sunt responsabili pentru combaterea radicalilor liberi și menținerea echilibrului în organism. Ei previn dezvoltarea unor afecțiuni grave, precum cancerul.
Există sute, poate chiar mii de substanțe care acționează ca antioxidanți, de la vitamina C, la flavonoide și polifenoli. Printre aceste surse se numără fructele de pădure, cacao, ierburi și condimente, fasole, mere, nuci și semințe, cireșe, verdețurile, cafeaua și ceaiurile, dar și cerealele, strugurii, roșiile, cartofii și cartofii dulci, avocado și rodii.
Alimentele proaspete, de origine vegetală, precum fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți. De aceea, se recomandă ca aceste tipuri de alimente să fie incluse în dieta zilnică, înlocuind alimentele intens procesate și gătite.
Semne că nivelul antioxidanților din organism este redus
Atunci când în organism nivelul de antioxidanți este redus, se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta astfel:
Sunt numerosi compuși care acționează ca antioxidanți. Fiecare dintre aceștia are rolul propriu și poate interacționa cu alții pentru a lucra mai eficient. Cei mai comuni antioxidanți sunt:
Vitamina C – sustine creșterea imunității, contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, la formarea normală a colagenului pentru funcționarea normală a vaselor de sânge, a sistemului osos, a ligamentelor și a pielii, la menținerea metabolismului energetic și reducerea oboselii și extenuării;
Vitamina E – contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, la susținerea imunității și la menținerea sănătății vaselor de sânge;
Vitamina A – contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar, menținerea sănătății pielii și a membranelor mucoase și la procesul de diferențiere celulară;
Beta-caroten – odată ajuns în organism, este transformat în Vitamina A (retinol);
Catechine – susțin sănătatea sistemului cardiovascular;
Flavonoide – contribuie la echilibrarea manifestărilor de tip alergic, susțin sănătatea sistemului cardiovascular și nervos;
Resveratrol – contribuie la echilibrarea procesului de îmbătrânire celulară, la mentinerea functiilor cerebrale normale si a sanatatii sistemului cardiovascular si a metabolismului lipidic hepatic normal;
Luteina – susține sănătatea ochilor;
Seleniu – contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ, funcționarea normală a sistemului imunitar și a glandei tiroide, la spermatogeneza normală și la menținerea sănătății parului și a unghiilor;
Zinc – ajută la menținerea fertilității, sprijină sănătatea părului, unghiilor și pielii și contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Alți antioxidanți sunt: cupru, antociani, criptoxantinele, lignani, licopen, mangan, polifenoli.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…