Din cuprinsul articolului
Un nou studiu danez demonstrează legătura de cauzalitate între durata tratamentului cu antidepresive şi riscul de moarte cardiacă subită. Cercetătorii au descoperit că acest risc este mai mare la persoanele sub 60 de ani şi creşte semnificativ după şase ani de tratament.
Studiul prezentat la congresul EHRA 2025 al Societăţii Europene de Cardiologie, desfăşurat la Viena, evidenţiază o corelaţie îngrijorătoare între utilizarea îndelungată a antidepresivelor şi riscul crescut de moarte cardiacă subită, în special la persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 79 de ani.
Analiza a inclus peste 4 milioane de persoane şi arată că riscul este de până la cinci ori mai mare la cei expuşi la tratament antidepresiv timp de şase ani sau mai mult.
De ce apare moartea cardiacă subită?
Moartea cardiacă subită este definită ca un deces neaşteptat din cauze cardiace, care apare de obicei în decurs de o oră de la debutul simptomelor (în cazurile martor) sau în decurs de 24 de ore de la momentul în care persoana a fost văzută ultima dată în viaţă (în cazurile nemartor).
La persoanele sub 39 de ani, moartea cardiacă subită este cel mai adesea legată de anomalii structurale, precum îngroşarea muşchiului cardiac (ex. cardiomiopatie hipertrofică) sau de tulburări electrice (ex. aritmii). La adulţii mai în vârstă, cauza principală este boala coronariană, care limitează fluxul sangvin către inimă.
S-a demonstrat în mod constant că persoanele cu tulburări psihiatrice prezintă rate de mortalitate generală mai mari, inclusiv un risc dublu de moarte cardiacă subită. Totuşi, rolul specific al antidepresivelor în acest risc a rămas neclar.
Risc indus de efectele adverse
Cercetătorii au analizat toate decesele înregistrate în Danemarca în 2010 la persoane cu vârsta între 18 şi 90 de ani, folosind certificate de deces şi rapoarte de autopsie. Expunerea la antidepresive a fost definită ca eliberarea unei reţete de cel puţin două ori într-un an, pe o perioadă de 12 ani anteriori anului de urmărire (2010). Durata expunerii a fost împărţită în două grupe: 1-5 ani şi 6 ani sau mai mult.
Pentru persoanele între 40 şi 79 de ani, riscul SCD a fost semnificativ mai mare la cei cu expunere de şase ani sau mai mult comparativ cu cei cu 1-5 ani. Creşterea riscului a fost de 70% la grupa 40-49 de ani, 100% la 50-59 de ani, 40% la 60-69 de ani şi 20% la 70-79 de ani.
„Timpul de expunere la antidepresive a fost asociat cu un risc mai mare de moarte cardiacă subită şi corelat direct cu durata tratamentului,” a declarat dr. Jasmin Mujkanovic de la Rigshospitalet Hjertecentret din Copenhaga, într-un comunicat citat de 360medical.ro.
Referitor la cauze, ea adaugă faptul că riscul crescut ar putea fi legat de efectele adverse ale antidepresivelor, dar şi de severitatea şi de nivelul de afectare determinat de patologia deja existentă. Comportamentele asociate depresiei, cum ar fi evitarea accesului la servicii medicale sau o stare cardiovasculară precară, ar putea de asemenea contribui, spun autorii subliniind necesitatea unor studii suplimentare.