Din cuprinsul articolului
Anticiclonul aduce un val de aer polar peste România. Unde va ninge și care vor fi temperaturile acestei perioade. Iată ce spun meteorologii.
Vremea va intra într-un proces accentuat de răcire de la mijlocul săptămânii. Scăderea temperaturilor va fi însoțită de ninsori la munte.
De asemenea, local, sunt șanse să apară primii fulgi și în unele zone mai joase de relief.
Meteorologii spun că ne putem aștepta la o schimbare semnificativă a circulației atmosferice, ce se va concretiza printr-o scădere a temperaturilor, scrie meteoradar.ro.
Iar acest proces este în desfășurare chiar zilele acestea, din jumătatea lunii noiembrie.
Totodată, prezența unui anticiclon deasupra Peninsulei Scandinave va determina pătrunderea unor mase de aer rece deasupra României.
Acest aer rece și dens, format în estul Europei, va pătrunde inițial mai ales la exteriorul Munților Carpați, deci în estul și sudul țării.
Astfel, temperaturile vor scădea considerabil, iar în unele areale, mai ales în nord-est, vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce nu vor depăși 1 – 4 grade la prânz în unele zile și minime negative.
Deoarece lanțul carpatic este un obstacol important în calea acestor mase de aer, în vestul și centrul țării temperaturile se vor menține mai ridicate, cu maxime cuprinse, în general, între 4 și 9 grade.
Această rearanjare a circulației atmosferice la nivel continental va favoriza apariția unor cicloni în bazinul mediteraneean, care ar putea aduce precipitații importante și în țara noastră.
Deocamdată nu este cunoscută traiectoria exactă a ciclonilor ce vor afecta sud-estul Europei în următorul interval. De această traiectorie depinde atât distribuția precipitațiilor, cât și forma acestora.
Astfel, un ciclon care se deplasează pe o traiectorie mai nordică nu permite atât de mult avansul aerului rece spre sud. În astfel de situații, în România predomină ploile, cu excepția zonelor de munte unde poate să ningă abundent.
Totuși, un ciclon pe traiectorie sudică va aduce precipitații abundente mai mult în jumătatea sudică a țării. Dacă aerul este suficient de rece, acestea pot fi sub formă de ninsoare, mai ales atunci când precipitațiile sunt însoțite de vânt.
O traiectorie intermediară tinde să favorizeze treimea mijlocie a țării, cu ninsori consistente îndeosebi în Moldova și, uneori, în sudul Transilvaniei și nordul Munteniei.
În prezent, ne așteptăm la ninsori în special în zonele de munte, dar sunt șanse pentru apariția primilor fulgi de zăpadă și în unele regiuni de deal și câmpie, în special în estul țării, mai notează meteoradar.ro.
Așadar, să ne pregătim pentru că iarna începe să se instaleze confortabil și va dura ceva.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…