Categories: Ştiri sănătate

Antibiotice și alte medicamente pe care NU ar trebui să le luați dacă aveți COVID

Epidemia de COVID-19 nu s-a încheiat și, odată cu prezența de noi cazuri și variante, îndoielile cresc. Dar înainte de a lua ceva care să „atace virusul”, aflați despre antibiotice și alte medicamente pe care nu ar trebui să le luați dacă aveți virusul.

Începutul iernii și apariția variantei omicron, considerată mai contagioasă, adăugate sărbătorilor de sfârșit de an, au făcut ca infecțiile cu covid-19 să explodeze și se înregistrează o creștere rapidă a numărului de persoane confirmate cu temuta infecție.

Din fericire, potrivit autorităților sanitare, această nouă variantă pare să ducă la afecțiuni mai puțin grave, însă asta nu înseamnă că ar trebui să ne culcăm pe o ureche.

Ce să fac dacă mă infectez cu COVID-19?

Deși predomină simptomele ușoare, este important să țineți evidența simptomelor și, dacă aveți dificultăți de respirație, presiune în piept sau incapacitatea de a rămâne treaz, cereți ajutor urgent.

Când simptomele sunt ușoare, recomandarea Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor este să stai acasă cel puțin 5 zile, izolat de alte persoane din casa ta.

Daca dupa aceasta perioada simptomele s-au ameliorat si nu ai avut febra in ultimele 24 de ore (fara medicatie), poti incheia izolarea. În cazurile asimptomatice, izolarea constă în 5 zile după rezultatul pozitiv.

Următoarele 5 zile, trebuie să mențineți măsuri de precauție stricte, cum ar fi purtarea măștii în orice moment, evitarea călătoriilor și să nu luați contactul cu persoane vulnerabile.

În sfârșit, dacă boala ta a fost gravă, izolarea se prelungește la cel puțin 10 zile și trebuie să o închei atunci când îți indică medicul.

Ca parte a izolării, este important să vă odihniți, să vă monitorizați simptomele și să rămâneți hidratat. Dacă aveți febră sau alt disconfort, puteți utiliza unele medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, dar nimic altceva și întotdeauna cu sprijin medical.

Ce medicamente nu ar trebui să luați dacă aveți covid-19?

O problemă care continuă să provoace îndoieli este tratamentul pentru covid-19. Totuși, singurii autorizați să prescrie medicamente sunt specialiștii. Folosirea unui medicament care nu este indicat pentru covid-19 vă pune în pericol de toxicitate sau complicații.

Pentru reducerea riscurilor, UNAM a publicat într-un buletin medicamentele care nu ar trebui folosite în tratarea pacienților cu covid-19:

Antibiotice de orice fel, inclusiv azitromicină, levofloxcină, ceftriaxonă, ivermectină și hidroclorochină

Antivirale care nu au demonstrat efect împotriva virusului care provoacă covid-19, cum ar fi oseltamivir, amantadina, rimantadina și aciclovir, printre altele

Medicamente cu steroizi în primele 5 zile de boală, cum ar fi cortizonul sau dexametazona.

Anticoagulante fara supraveghere medicala. Cea mai populară este aspirina, dar sunt incluse și heparina, enoxaparina și clopidogrelul.

Medicamentele care sunt autorizate sunt cele folosite pentru tratarea bolilor cronice sau a altor afecțiuni suferite de persoana cu covid. Dacă nu vă spune medicul dumneavoastră, ar trebui să le luați fără întrerupere.

În cele din urmă, să ne amintim că vaccinarea este principala modalitate de a preveni ca o persoană infectată cu virusul COVID-19 să se îmbolnăvească grav și să ajungă la spitalizare sau chiar deces.

Recent Posts

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

23 de minute ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

43 de minute ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

o oră ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

2 ore ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

2 ore ago

Citeste si: