Din cuprinsul articolului
Antibiotice Iași a produs peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu într-o săptămână. Ministerul Sănătății, atenționare: Iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic
Din 8 martie, compania a început să producă iodură de potasiu, la solicitarea guvernului, care a comandat 30 de milioane de pastile.
Ministrul Sănătății a explicat că, un necesar făcut de către INSP şi Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății, arată că este vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate.
„Ele vor fi duse la direcția Sănătate publică. Important este să ajungă într-un timp foarte scurt la nivelul fiecărei primării, încât să existe acces”, a declarat Alexandru Rafila.
În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, a transmis vineri Ministerul Sănătății.
Guvernul a analizează cele mai bune variante pentru ca aceste pastile să ajungă la populație, fiind luată în calcul distribuirea prin intermediul prefecturilor și inspectoratelor județene pentru situații de urgență către primării sau medicii de familie.
Producătorul de medicamente Antibiotice Iași este singurul jucător important din sectorul farmaceutic controlat de statul român. Compania a produs într-o săptămână peste 15 milioane de pastile de iodură de potasiu, adică jumătate din cantitatea contractată de stat.
„Este o hotărâre de guvern care stabilește modul în care se achiziționează aceste pastile de iodură de Potasiu. Când întreaga cantitate va fi produsă, (…) producătorul le va transporta la sediul fiecărui DSP”, a afirmat prof. Rafila, într-o conferință de presă.
Decizia de a produce o cantitate mare de iodură de potasiu a fost luată după ce în țară s-a semnalat un interes ridicat de cumpărare a acestei substanțe, din cauza războiului din Ucraina, țară în care se află 5 centrale nucleare active și situl centralei de la Cernobîl, unde a avut loc accidentul grav din 1986.
Ministerul Sănătății a avertizat că iodura de potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.
Specialiștii recomandă administrarea iodurii de potasiu la 2-8 ore de la expunerea la norul radioactiv şi consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică administrarea iodurii de potasiu.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…