Din cuprinsul articolului
ANPC: Mare grijă la ce cumpărați! Ghidul cumpărătorului isteț în postul Nașterii Domnului Iisus Hristos. Iată sfaturile pe care ni le dă ANPC.
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a publicat câteva sfaturi utile în această perioadă de post, pentru alimentele consumate acum de creștinii care țin cele 40 de zile de post înaintea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Reamintim că postul Crăciunului a început de pe data de 15 noiembrie și ține până pe 24 decembrie inclusiv, când este ajunul de Crăciun.
De altfel, Patriarhia a realizat un set de reguli pentru mesele de post și dezlegările la pește, untdelemn și vin.
Iată sfaturile pe care ni le dă directorul ANPC, Paul Anghel, într-o postare pe pagina sa de socializare:
„Cumpăraţi produse alimentare de post numai din locuri amenajate şi autorizate. În plus, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea sau siguranţa unui produs.
Dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.
Verificaţi cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpăraţi! Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe bază de soia etc.
Nu cumpăraţi produse ale căror etichete nu vă informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Pentru ca produsele pe care le cumpărăm să nu prezinte un pericol pentru sănătate, directorul ANPC recomandă, în primul rând, studierea listei ingredientelor.
În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, este vorba de o păcăleală: aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.
Pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale.
Atenţie consumatori! Pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmaţia „poate conţine urme de ou, lapte…”.
Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate.
Verificaţi dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată.
După achiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj.
Ultimul, un sfat simplu, pe care toată lumea îl ştie, dar mulţi îl ignoră: nu uitaţi să verificaţi data durabilităţii minimale.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…