Din cuprinsul articolului
Anorexia nervoasă. Tulburarea de alimentație caracterizată prin restricționarea severă a consumului de alimente și o preocupare excesivă pentru gestionarea greutății corporale. Persoanele care suferă de anorexie nervoasă tind să aibă o imagine distorsionată a propriului corp și să se considere întotdeauna supraponderali, chiar și atunci când sunt extrem de slabi.
Noile cercetări arată că anorexia nervoasă este asociată cu trezirea devreme dimineața, spre deosebire de multe alte tulburări care tind să fie „seara”, cum ar fi depresia, alimentația excesivă și schizofrenia.
Studiul, publicat în JAMA Network Open, condus de cercetătorii de la Massachusetts General Hospital (MGH), în colaborare cu University College London și University of the Republic din Uruguay, a dezvăluit, de asemenea, o legătură între anorexia nervoasă și riscul de insomnie.
Cercetările anterioare au sugerat o posibilă legătură între tulburările de alimentație și ceasul intern al corpului, sau ceasul circadian, așa cum se numește, care controlează o gamă largă de funcții biologice, cum ar fi somnul, și afectează aproape fiecare organ din organism.
Studiul și-a propus să înțeleagă în continuare această relație prin evaluarea genelor asociate cu anorexia nervoasă, ceasul circadian și mai multe caracteristici ale somnului, inclusiv insomnia.
Cercetătorii au folosit o metodă statistică numită randomizare mendeliană pentru a vedea cum genele asociate cu o anumită trăsătură afectează alte trăsături de interes.
Privind, de exemplu, tiparele de somn ale persoanelor cu diferențe genetice care le fac mai susceptibile de a avea anorexie nervoasă, au găsit dovezi ale unei legături între anorexia nervoasă și somn.
Prin urmare, ei au găsit o asociere bidirecțională între genele asociate cu anorexia nervoasă și genele asociate cu cronotipul dimineții (trezirea devreme și culcarea devreme).
Cu alte cuvinte, descoperirile sugerează că a fi o persoană matinală ar putea crește riscul de a dezvolta anorexie nervoasă, iar anorexia nervoasă ar putea duce la un timp de trezire mai devreme.
Echipa a găsit, de asemenea, o corelație între anorexia nervoasă și insomnie.
Când au evaluat în continuare legătura cu insomnie folosind date de la Biobankul Mass General Brigham, dezvoltând un „scor de risc genetic” pentru anorexia nervoasă, oamenii de știință au descoperit că scorul de risc genetic a fost într-adevăr asociat cu un risc mai mare de insomnie.
„Descoperirile noastre plasează anorexia nervoasă printre tulburările de dimineață, spre deosebire de majoritatea altor boli psihiatrice de seară și susțin asocierea dintre anorexia nervoasă și insomnie, așa cum sa observat în studiile anterioare”, spune Hassan S Dashti, profesor asistent de anestezie la Harvard Medical School.
Tratamentele pentru anorexia nervoasă sunt limitate, iar tratamentele actuale au rate de recidivă de până la 52%. În plus, cauza bolii este încă neclară.
Având în vedere că anorexia nervoasă are a doua cea mai mare rată de mortalitate în rândul afecțiunilor psihiatrice, este imperativă mai multă cercetare asupra noilor strategii și tratamente de prevenire.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…