Categories: Stil de viaţă

Anomalia des întâlnită care transformă bărbații în femei. Le cresc sânii şi li se micşorează penisul

Bărbaţii care se nasc cu un cromozom în plus au trăsături feminine pronunţate: ginecomastie (sâni mari), ţesut adipos în exces, musculatură nedezvoltată, penis şi testicule mici. Mulţi dintre cei care suferă de această afecţiune genetică sunt infertili.

Unul din 500 de bărbaţi se naşte cu un cromozom sexual X în plus, ceea ce interferează cu toate caracteristicile masculine. În mod normal, bărbaţii au o structură cromozomială de tip XY, însă în acest caz, cariotipul este XXY şi indică o boală genetică cunoscută sub numele de Sindromul Klinefelter. Boala a fost descrisă pentru prima dată acum şase decenii, de endocrinologul american Harry F. Klinefelter şi provoacă modificări fizice, de dezvoltare sexuală şi pishică.

Un procent de 10-20% dintre bărbaţii afectaţi au probleme de fertilitate, potrivit intimatemedicine.com. Bărbaţii care se nasc cu acest sindrom au un nivel foarte scăzut de testosteron, hormonul sexual masculin, şi un nivel de estrogen (hormon sexual feminin) peste limita normală. Asta are ca efect apariţia ginecomastiei (creşterea sânilor), prezentă la o treime din bărbaţii cu acest defect genetic, o proporţie mult mai mare decât în cazul bărbaţilor cu o structură cromozomială normală.

De regulă, bărbaţii cu boala Klinefelter au înălţime peste medie, din cauza dezvoltării dispropoţionate a picioarelor în raport cu trunchiul, pilozitate facială şi corporală săracă, musculatură nedezvoltată, voce subţire, penis şi testicule nedezvoltate, cu o capacitate mică de producţie a spermei. Disfuncţie erectilă este frecventă în rândul acestora, iar riscul de osteoporoză este la fel de mare ca în cazul femeilor. De altfel, şi distribuţia ţesutului adipos este cea specifică femeilor.

Boala se poate asocia cu o stare de deficit mintal, un copil care sufera de aceasta învaţă mai tarziu decât alţii să scrie şi sa citeasca. De cele mai multe ori, sindromul se descoperă la pubertate, când dezvoltarea sexuală este întârizată. Diagnbosticul este confirmat prin teste genetice.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

30 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

50 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: