Sari la conținut

ANM, avertisment la început de septembrie: Cod galben de temperaturi extrem de ridicate. Prognoza meteo pe septembrie

canicula
Sursă foto: Codlea Info

Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toată ţara, în următoarele patru săptămâni, conform prognozei emise de duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 2 septembrie – 30 septembrie.

Prognoza meteo 02.09.2024 – 09.09.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, îndeosebi în regiunile vestice, nordice și centrale.

Meteo 09.09.2024 – 16.09.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații se vor situa peste normele climatologice specifice perioadei în cea mai mare parte a țării, cu precădere în regiunile vestice.

Prognoza meteo 16.09.2024 – 23.09.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru acest interval în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice, în timp ce în restul teritoriului se vor situa ușor peste mediile climatologice.

Mete0 23.09.2024 – 30.09.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru ultima săptămână a lunii septembrie în majoritatea regiunilor.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în toată țara.

Ministrul Mediului: vara anului 2024 a fost cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor ANM

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată vreodată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Această vară extrem de fierbinte evidențiază schimbările climatice în curs, care au un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi. Fechet a subliniat că, alături de recordurile de temperatură, se observă o creștere a intensității fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi furtunile violente, ploile torențiale și valurile de căldură prelungite.

Aceste fenomene au consecințe directe asupra mediului, economiei și sănătății publice, accentuând necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice.

”Doamna director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie mi-a spus că doar ce a terminat socotelile legate de vara care tocmai s-a încheiat şi putem declara vara anului 2024 ca fiind cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor ANM-ului, la fel cum fiecare lună a verii a bătut toate recordurile ultimilor 100 de ani, că măsurăm de 120 de ani la ANM.

În ceea ce priveşte precipitaţiile, pentru că am întrebat-o şi acest lucru, în luna august pentru zona Dobrogea doar în 2004 am avut precipitaţii şi mai multe decât am avut anul acesta, respectiv 92 de litri pe metru pătrat. Anul acesta, acum în luna august avem 85”, a declarat Mircea Fechet, duminică seară, la Digi 24, citat de Capital.

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Impact direct și semnificativ asupra fiecărei persoane

Ministrul spune că schimbările climatice au un impact direct și semnificativ asupra fiecărei persoane, nu doar prin creșterea temperaturilor globale, ci și prin intensificarea și frecvența fenomenelor meteorologice extreme. Exemplul concret al precipitațiilor excesive dintr-o perioadă scurtă de timp evidențiază dificultățile majore cu care se confruntă atât autoritățile locale, cât și cetățenii

”Ceea ce vreau să subliniez este faptul că schimbările climatice ne afectează pe fiecare dintre noi. Nu doar pentru că e mai cald decât era de obicei, avem recorduri de temperatură, însă fenomene de schimbări climatice nu înseamnă doar încălzire globală.

Înseamnă şi fenomene meteo extreme de o intensitate din ce în ce mai mare şi cu o frecvenţă din ce în ce mai mare şi atunci când în media lunară tu ai 30 de litri pe metru pătrat şi plouă în 48 de ore 230 de litri sau 225 de litri, cât am avut la Mangalia, vă imaginaţi că asta pune atât autorităţile locale, cât şi oamenii, în general, într-o situaţie greu de gestionat”, a afirmat ministrul Mediului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel