Sari la conținut

ANM, în alertă! Fenomen Meteo PERICULOS după MEGA-Caniculă! Vin furtunile electrice! Pregătiri pentru CODUL ROŞU

prognoza meteo
Sursă foto: DSP Alba
Prognoza meteo

Meteorologii sunt în alertă din cauza condiţiilor meteo extreme cu care se va confrunta România în perioada următoare, care anunţă o perioadă lungă de 10-12 zile de caniculă prelungită.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat că românii vor resimți temperaturi de 45 de grade Celsius la umbră, în zilele următoare, în contextul în care traversăm cea mai lungă perioadă de caniculă din istorie.

Pregătiri pentru CODUL ROŞU

„Așa cum arată informațiile, începând din a doua parte a acestei săptămâni, datele modelelor de prognoză numerică a vremii indică o probabilitate ridicată de a avea primele valori de 40°C la umbră.

Și, în condițiile în care anticipăm, pe măsură ce ne apropiem de această probabilitate, un procent de aproape 100%, cu siguranță vom emite cod roșu, așa cum am făcut-o și în primul val anterior, când după trei zile consecutive a fost emis, pentru județele din partea de sud a țării, cel mai timpuriu cod de caniculă, în iunie, în acest an.

Este posibil să consemnăm spre 45° resimțite, dacă la 38 astăzi am resimțit deja 42 – 43. Cel puțin 45 de grade resimțite. De 50° nu ne putem apropia. Diferențele în general sunt de 5 – 6  grade față între măsurători și ceea ce resimțim.

Dar, sub efectul insulei de căldură, așa cum este și municipiul București, sau alte capitale județene, cu siguranță aceaste temperaturi sunt deosebit de ridicate și fac într-adevăr ca disconfortul termic să fie unul deosebit de ridicat, pentru că atât maximele diurne, cât și minimele nocturne sunt foarte ridicate și atunci resimțim din greu efectul a ceea ce înseamnă acest val de căldură și acest tip de fenomen.

Cu siguranță mâine și posibil zilnic vom actualiza aceste alerte meteorologice generale. Mâine, cu siguranță este posibil să extindem aria județelor cu cod portocaliu și în fiecare dimineață vom analiza, astfel cu încât cu cel puțin 24h înainte să avem informațiile cu un grad de acuratețe și care să confirme necesitate elaborării și emiterii codului roșu de caniculă în România”, a subliniat Elena Mateescu, la Antena 3 CNN.

Vor avea loc şi alte fenomene meteo extreme

Directorul ANM a vorbit și despre probabilitatea ca anumite zone din țara noastră să se confrunte cu furtuni severe și alte fenomene meteo extreme.

„Aceste tipuri de fenomene s-au consemnat în special în partea de centru, nord a țării, chiar și vest. Ieri am avut în județul Harghita și Suceava două avertizări meteorologice de tip nowcasting de cod roșu. La acest moment avem tot în aceste zone, centru, vest, nord-vest alerte meteorologice de cod portocaliu ce estimează cantități de precipitații pe secvențe scurte de timp, de peste 25-30l/m², însă acestea sunt punctiforme.

Ceea ce este de interes, masa de aer tropical cu boala de foc, așa cum o numim, care cu siguranță va determina ca acest al doilea val de căldură din vara 2024 să fie unul mai intens comparativ cu cel anterior, persistent și cu o durată mai mare”, a mai spus Elena Mateescu.

Astfel, după perioada fără precedent de caniculă, ca durată şi intensitate, în care temperaturile maxime vor atinge chiar și 42 de grade Celsius, în unele regiuni furtunile vor pune stăpânire pe întreaga țară.

În plus, unn fenomen inedit va avea loc în a doua jumătate a lunii iulie, când furtuna electrică va aduce precipitații abundente și intensificări violente ale vântului.

Oscilații bruște de temperatură

La rândul lor, şi specialiștii Accuweather avertizează asupra oscilațiilor bruște de temperatură, ce se vor manifesta sub forma unor furtuni electrice, manifestate prin vijelii, precipitații abundente și intensificări ale vântului.

În intervalul 8 – 10 iulie, inclusiv, meteorologii au dat un avertisment de cod galben de caniculă.  Până pe 19 iulie, România se va afla sub o cupolă de foc, cu temperaturi situate între 39 și 42 de grade, în timpul zilei, și nopți tropicale, în care minimele vor atinge 24 de grade.

Va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, potrivit gandul.ro.

Când se domoleşte arşiţa cumplită?

Valorile maxime nu vor depăși 30 de grade Celsius. Instabilitatea atmosferică va crește și vom avea parte de descărcări electrice, însoțite de ploi intense și vijelii.

Temperaturile vor coborî până la 19 grade în timpul serii. Vremea se va menține extrem de capricioasă cu o tendință de precipitații în data de 19 și în intervalul 22-23 iulie, când se vor forma furtuni electrice.

Potrivit meteorologilor Accuweather, vremea va deveni instabilă, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza şi seara când vor fi frecvente descărcări electrice, averse torenţiale (5…10, izolat peste 15 l/mp), intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibil vijelii şi grindină. Norii vor acoperi 70% din suprafața cerului.

Recomandările Ministerului Sănătăţii pentru zilele caniculare

Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă. Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 – 18,00.

„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.

Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă”, sunt câteva recomandări în perioadele de caniculă.

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Consumaţi un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.
canicula
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.

De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel