Din cuprinsul articolului
Meteorologii de la ANM anunță temperaturi caniculare în zilele următoare, iar indicele de temperatură umezeală (ITU) va depăşi limitele suportabile pentru organismul uman. Mercurul va urca în termometre și va ajunge lejer la 40 de grade Celsius sau chiar mai mult, inclusiv în Capitală.
Accuweather anunţă arşiţă puternică inclusiv în Bucureşti
În București, termometrele vor indica valori de până la 42 de grade Celsius, iar riscul de radiații UV va fi extrem de ridicat din cauza radaţiilor solare foarte puternice. Este recomandat ca locuitorii să evite ieșirile în orele amiezii pentru a se proteja de efectele negative ale căldurii excesive.
România va fi lovită de 11 zile de căldură intensă. Începând cu prima săptămână, temperaturile vor urca treptat, atingând punctul maxim pe 14 iulie, când se așteaptă 42 de grade Celsius. După 18 iulie, se prognozează o ușoară răcire și apariția ploilor, cu temperaturi diurne de aproximativ 30 de grade și valori nocturne de 19-20 de grade Celsius.
În aceste condiţii, Administrația Națională de Meteorologie ar putea emite un nou Cod Roșu de caniculă în Capitală şi nu numai.
Duminică, 7 iulie, indicele UV va atinge nivelul maxim de 10, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea pielii. Oamenii sunt sfătuiți să rămână în interior, mai ales în orele prânzului, când temperatura va fi de 36 de grade Celsius. Chiar dacă această valoare nu este cea mai ridicată din perioada de caniculă, riscul de radiații UV va fi foarte crescut.
Pentru cei care caută un refugiu de la căldura extremă, muntele poate fi o opțiune excelentă, scrie Cancan.
Recomandările Ministerului Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii a făcut mai multe recomandări pentru populaţie pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă. Astfel, nu se recomandă, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11,00 – 18,00.
„Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius.
Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).
De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.
Consumaţi un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute
În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
„Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc).
Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.
Pentru a limita creşterea temperaturii în locuinţe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, să se tragă jaluzelele şi/sau draperiile.
De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.
Se recomandă stingerea sau scăderea intensitatea luminii artificiale şi închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.