Categories: Ştiri sănătate

ANM avertizează: Peste 41 de grade, în jumătate de țară!

ANM avertizează: Peste 41 de grade, în jumătate de țară! Meteorologii semnalează temperaturile ridicate și disconfortul termic accentuat.

Temperaturi depășesc deja 41 de grade, în jumătate de ţară. De altfel, meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu și o avertizare cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat.

Dacă sunt 41 de grade Celsius în aer la umbră, asta înseamnă că vom resimţi mult mai multe grade la nivelul solului.

Trebuie să aveţi mare grijă dacă ieşiţi din casă. Dacă nu vă hidrataţi corect sau nu aveţi o alimentaţie corespunzătoare, există riscul de spitalizare.

Urmează o săptămână de arşiţă pentru ţara noastră, este Cod portocaliu de caniculă în aproape jumătate de ţară.

„Fenomene vizate: val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

Interval de valabilitate: 26 iulie

Cele mai afectate zone

Marți, în Banat, Crișana, Oltenia și local în Muntenia și vestul Transilvaniei și al Maramureșului valul de căldură se va intensifica.

În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 37-40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20-22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, se arată în avertizarea emisă de ANM, notează Antena 3.

Cum trecem și peste aceste temperaturi excesive fără a ne pune sănătatea în pericol?

Apă, apă, apă

Ei bine, pe lângă evitarea orelor când soarele dogorește, este bine să bem multă apă. Să mâncăm fructe și legume proaspete și să evităm băuturile alcoolice.

Este recomandat să ținem mereu o sticlă de apă la noi, să ne putem hidrata din când în când. NU trebuie să ne fie sete pentru a bea apă.

Dacă ne este sete, înseamnă că deja suntem deshidratați. Ideal ar fi ca apa să nu fie în recipient din plastic, ținută în mașină, în soare.

Mult mai indicată ar fi apa în sticlă, pe cât posibil.

Ce fel de haine purtăm

Chiar dacă folosim creme pentru a ne proteja pielea, cu factor de protecție cât mai mare, în zilele când soarele dogorește puternic e bine să ne protejăm cu haine care să ne acopere cât mai mult.

Sunt recomandate hainele din țesături naturale: bumbac, in, mătase… În niciun caz haine din materiale sintetice. Culorile sunt la fel de importante, fiind recomandate culorile și nuanțele deschise.

Iar dacă trebuie neapărat să ieșim din casă la ore când soarele arde prea tare, nu trebuie să ieșim fără a ne acoperi capul cu o șapcă, pălărie, eșarfă.

Dar nu doar ziua trebuie ne ferim de căldura excesivă, ci și noaptea. Ce trebuie să facem pentru a avea un somn bun, odihnitor?

Ce facem pentru un somn odihnitor

Ei bine, când e cald, somnul nostru este mai puțin bun. Pentru că temperatura noastră corporală se reglează mai dificil.

Crește în ultima fază a unui ciclu de somn, ceea ce provoacă trezirea, fie și în toiul nopții.

Așadar, obiectivul trebuie să fie scăderea temperaturii corpului, pentru a avea o noapte cu somn odihnitor, fără să ne tot trezim pentru că este prea cald.

Pentru a evita căldura excesivă din timpul nopții, mai ales dacă avem probleme când dăm drumul la aerul condiționat (mulți se plâng că au dureri de cap sau nu suportă aerul condiționat), este bine să ținem geamurile închise pe timpul zilei.

Astfel, păstrăm temperatura scăzută, aerisind doar dimineața când este încă răcoare și câteva minute înainte să ne băgăm în pat.

Tot pentru a ne odihni bine și pentru a nu transpira excesiv pe timpul nopții, este ideal să avem lenjerie de pat din material natural. Dacă folosim materiale sintetice, ca și în cazul hainelor…, nu este tocmai recomandat mai ales pe timp de vară.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: