Sari la conținut

Animalele nu știu să mintă! „Apucături” alimentare surprinzătoare, descoperite în lumea animală

Animalele nu știu să mintă! Și nici să se prefacă, scrie nutriționistul Mihela Bilic într-o postare pe Facebook, despre cum a descoperit de curând un comportament ciudat în lumea animală. „A înnebunit ursul? Sau găina? Sau albina?”, se întreabă nutriţionistul.

Animalele nu știu să mintă, să se prefacă. Și nici ipocrite nu pot să fie, comportamentul lor este autentic, fără false demonstrații și pretinse valori. În baza acestei autenticități nonșalante, nu am putut rămâne indiferentă la „apucăturile” alimentare surprinzătoare pe care le-am descoperit de curând în lumea animală.
Primul exemplu și cel mai șocant mi-a fost oferit săptămâna trecută de „nevinovatele” albine.

In concepția mea aceste gâze harnice erau asociate cu tot ce e frumos și dulce în flori- mierea este polenul florilor iar albinele sunt acești apicultori înaripați neobosiți.

Vă imaginați uluiala mea când am asistat siderată la un adevărat „atac” al albinelor asupra șuncii de Praga pe care o aveam pe masă?
Precizez că era vorba de albine, nu de viespi și ne aflam la o cabană din mijlocul pădurii, în munții Făgăraș, unde proprietarul avea câțiva stupi. Bineînțeles că pe masă erau și alte produse, teoretic mult mai interesante, de la dulcețuri până la fructe și sucuri. Însă albinele au vrut șuncă, pe care o tăiau în bucățele mici și o cărau sârguincioase la stup.

Era vădită preferința lor pentru carne, am încercat să le deturnăm spre alte alimente, însă nu le conveneau deloc, se încăpătânau să caute farfuria cu șuncă, indiferent unde o ascundeam? 

Am aflat ulterior că nu atât albinele, cât larvele lor sunt carnivore, așa că hărnicuțele cărau de zor proteine pentru ca „puii” lor să crească repede și bine? Bravo lor, își făceau meseria de mamă, însă mie mi-au cam stricat ecuația „albina/miere= vegetarian”?

Un alt exemplu au fost puii de Bresse, o specie de găini extrem de apreciată în Franța, care au carnea albă și fragedă și sunt „pictate” în culorile naționale: creastă roșie, pene albe și gheare albastre.

Ei bine, aceși pui de Bresse cu ce credeți că sunt hrăniți? Cu lapte!!? Pe lângă faptul că trăiesc liber în iarbă și ciugulesc ce le place, fermierii le pun la dispoziție tot zerul rămas de la fabricarea brânzeturilor- adică apă cu proteine, fără niciun strop de grăsime. Este singura specie de găini hrănită cu lapte, însă nu există alta mai „moțată” ca ea?

Ultimul exemplu ține mai mult de lipsa de scrupule, decât de o ciudățenie alimentară și îl are ca protagonist pe urs. La un hotel din județul Covasna, proprietarul mi se plângea că o ursoaică cu pui vine în fiecare seară și îi mănâncă nu doar resturile de alimente, ci și crizantemele și tufănelele din ghivece. Până aici nimic ciudat, ursul e un omnivor, ca și omul, deci mănâncă de toate.

Ciudată însă a fost explicația pădurarului fată de această situație: spunea el că urșii s-au lenevit, s-au obișnuit să găsească de mâncare la oameni și atunci nu-și mai mănâncă puii? 

N-am știut niciodată că din 4-5 pui ai unei ursoaice, supraviețuia doar unul, restul fiind mâncați de tata-urs? acum urșii s-au lenevit și nu doar „se invită” la masa oamenilor, dar s-au și înmulțit surprinzător. 


Să fi înnebunit el ursul, găina și albina apropo de obiceiurile alimentare sau doar percepția mea era greșită? Cert este un singur lucru: produsele de origine animală nu doar ne plac, dar ne ajută să creștem repede și bine- și pe noi și pe alții
??

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel