Sari la conținut

”Ani de zile am crezut că nu pot să slăbesc din cauza tiroidei. Apoi am făcut o simplă schimbare și am dat jos 22 de kilograme”

Tiroidita Hashimoto
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Tiroidita Hashimoto, afecțiune cronică

”Mă îngraș de la glandă.” Alexis Clark s-a luptat cu kilogramele în plus încă de când avea 9 ani. Deși se simțea rușinată din cauza greutății, femeia povestește că mânca pe ascuns. Abia la 16 ani a aflat, în urma unor analize, că suferă de hipotiroidie, o afecțiune în care glanda tiroidă produce prea puțini hormoni, iar metabolismul e încetinit și poate cauza creștere în greutate.

”Ani de zile m-am lăsat convinsă de faptul că nu pot să slăbesc din cauza hipotiroidiei. La o înălțime de 1,5 m, cântăream 77 de kilograme. Așa că am început să fac schimbări. Timp de mai bine de 10 ani, greutatea mea varia. Când am rămas însărcinată cu primul copil, m-am îngrășat aproape 16 kilograme. După ce am născut, nu am reușit să slăbesc. Am dat jos 5 kilograme înainte de nunta mea, adică la 2 ani după ce am născut. Însă, greutatea mea varia între 68 și 72 de kilograme. La înălțimea mea, eram obeză”, a povestit Alexis.

Nu pot să slăbesc din cauza tiroidei

Femeia spune că de fiecare dată când încerca să se apuce să facă mișcare, se ținea de treabă până reușea să dea jos 5 kilograme, pe care le punea înapoi. În plus, își spunea mereu că are hipotiroidism și nu poate slăbi. Asta până când a descoperit că are pietre la bilă, din cauza mâncărurilor grase și nesănătoase.

După criza de bilă, a reușit să ajungă la 61 de kilograme și atunci a fost momentul în care a realizat că se poate și că nu tiroida o împiedica să slăbească ci mintea ei. A găsit apoi un grup pe Facebook cu persoane care voiau să slăbească. S-a înscris în grup și încurajată de ceilalți membri, a început să facă, zilnic, o jumătate de oră de exerciții.

În afară de exerciții fizice, trebuia să posteze o imagine cu tot ce mânca. Inspirată de rețetele celorlalți membri ai grupului, a început și ea să gătească mai sănătos. ”Îmi permiteam totuși să mănânc o porție de carbohidrați pe zi, fie înghețată, sau câteva chipsuri. Mi-a fost greu să-mi mențin motivația, mai ales că din cauza hipotiroidismului, cu același program, ceilalți membri dădeau jos 5 kilograme pe lună, iar eu doar unul. Cu toate astea, am avut răbdare și am dat jos 22 de kilograme și 76 de cm. Plus de asta, simt că am mai multă energie și mă simt mai încrezătoare în mine”.

Ce alimente te ajută să slăbești dacă ai hipotiroidism

Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție a dezvăluit o listă cu alimente care ajută la slăbit persoanele care suferă de hipotiroidism.

Pestele oceanic de captură

Contine acizi grasi esentiali, care ajuta la reducerea colesterolului, reduc inflamatia si ajuta la buna functionare a sistemului cardiovascular si neurologic. In hipotiroidism cresc valorile colesterolului LDL si o alimentatie bogata in acizi grasi esentiali omega3 ajuta la mentinerea unei stari bune de sanatate. Este insa foarte importanta sursa de provenienta a pestelui, intrucat pestele de crescatorie nu are aceleasi beneficii pentru sanatate ca pestele de captura. Alege somon de captura, macrou, sardine, hering si lup de mare.

Uleiul de cocos organic

Este o excelenta sursa de triglyceride cu lant mediu, care activeaza metabolismul. Acidul caprilic, capric si lauric contribuie la imbunatatirea functionarii metabolismului, combat oboseala cu care se confrunta persoanele care sufera de hipotiroidism si au un rol antimicrobial, antioxidant si antibacterian care reduc inflamatia in organism.

Algele

Sunt o sursa naturala de minerale si iod si ajuta la echilibrarea organismului cu hipotiroidism. Sub forma de suplimente sau introduce in alimentatia zilnica, incearca sa consume regulat kelp, nori, wakame sau kombu, alge care pot fi introduce in preparatele asiatice, in salate si in supe.

Alimente bogate in probiotice

Kefirul, kombucha, kimchi sau legumele murate in saramura ajuta la mentinerea unei flore intestinale echilibrate, care are rolul de a reduce inflamatia si de asemenea ajuta si in bolile autoimmune.

Semintele germinate de in, canepa si chia

Sunt o sursa naturala de acid alpha lipoic sau ALA, care contribuie la functionarea echilibrata a metabolismului, reduce starea de oboseala si ajuta organismul sa mentina o greutate stabila. ALA se gaseste si sub forma de suplimente nutritive.

Alimente bogate in fibre

Persoanele cu hipotiroidism ar trebui sa consume 30-40 de grame de fibre oe zi pentru a regla tranzitul intestinal, a reduce inflamatia si a regla nivelul glucozei in sange. In alimentatia celor care sufera de hipotiroidism ar trebui sa se gaseasca zilnic fructe de padure, legume si leguminoase.

Fructe si legume proaspete

Persoanele cu hipotiroidism trebuie sa se concentreze sa aiba o alimentatie bogata in antioxidanti si fibre, iar legumele si fructele sezoniere sunt o sursa excelenta. Cu toate astea, persoanele cu hipotiroidism trebuie sa se fereasca sa manance cantitati mari de broccoli, de conopida, de varza sau de kale, pentru ca legumele din familia cruciferelor contin substante care impacteaza negativ functionarea tiroidei.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel