În timp ce în Anglia se anunță relaxarea restricțiilor și testarea întregii populații, gratuit, România încă nu are o bază legală pentru folosirea testelor pe bază de salivă, considerate o soluție salvatoare.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, solicită teste rapide pe bază de salivă pentru detectarea cazurilor de COVID-19 în rândul elevilor, după ce în ultimele două luni de școală au fost folosite mai puțin de 2% din testele antigen rapide nazofaringiene disponibile.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că nu are bază legală să achiziționeze aceste teste pentru instituțiile de învățământ.
Vicepremierul, Dan Barna, așteaptă validarea testelor de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar INSP ține să explice că România se raportează la documentele UE și că în documentele UE definiția de caz pentru testele de COVID-19 nu acoperă și testele pe bază de salivă.
Teste rapide în Marea Britanie
În tot acest timp, în care autoritățile române nu-și asumă responsabilitatea testelor COVID-19, alte state memebre UE și Marea Britanie nu au nicio problemă în a derula campanii de testare în masă folosind inclusiv teste rapide pe bază de salivă în lupta contra SARS-CoV-2.
Boris Johnson a stabilit un plan eşalonat pentru a uşura restricţiile în următoarele luni. Așa că toată populația Angliei va putea face un test COVID-19 de două ori pe săptămână. Aceasta este o nouă încercare de urmărire a pandemiei, pe măsură ce societatea se redeschide şi vaccinarea continuă în ritm rapid, potrivit Reuters.
Kituri care pot oferi rezultate în aproximativ 30 de minute vor fi disponibile gratuit la punctele de testare, farmacii și prin poștă. Testele sunt deja oferite școlarilor și familiilor acestora, precum și celor care trebuie să plece de acasă pentru muncă.
Alte state care folosesc rapide pe bază de salivă sunt Austria și Franța.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…