Categories: Ştiri sănătate

Anevrismul cerebral, a doua cauză de deces la TINERI. Care sunt factorii de risc? Specialist: „Sângerarea produce o stricăciune asupra creierului, uneori ireversibilă, până la deces”

Anevrismul cerebral este un punct vulnerabil, subțire, al unei artere de la nivelul creierului. Acesta crește în dimensiune, din cauza acumulării de sânge, până în momentul în care se rupe. Deoarece este localizat la nivelul vaselor ce irigă creierul, anevrismul cerebral poate avea consecințe grave înainte de a se rupe, punând presiune pe nervii cranieni. 

Deși nu se cunosc cu exactitate cauzele care stau la baza apariției anevrismului cerebral, experții în sănătate susțin că există anumiți factori de risc ce pot contribui la apariția acestei afecțiuni.

Principalele cauze ale anevrismului cerebral

  • factori genetici (o persoană poate moșteni boli precum cele ale țesutului conjunctiv, boala rinichiului polichistic sau a malformațiilor arterio-venoase intracraniene, care sunt asociate cu dezvoltarea anevrismului cerebral)
  • traumatisme cranio-cerebrale
  • hipertensiune arterială
  • tumori
  • infecții
  • consum de droguri și alcool
  • fumatul
  • boli ale sistemului vascular

Hipertensiunea și fumatul, factori de risc importanți

Dr. Cristian Mihalea, medic primar Radiologie Imagistică-Medicală, cu supraspecializare în Neuroradiologie Intervențională, și care operează la Spitalul CHU Bicentre din sudul Capitalei Franței și la Spitalul Clinic Sanador din București, a explicat la interviurile DC News, că fumatul și hipertensiunea sunt două dintre motivele pentru care apare anevrismul cerebral.

„Anevrismul cerebral este o dilatație a vasului carotidian sau a arterei cerebrale medii sau a arterei cerebrale anterioare, în care avem o dilatație, o slăbire a peretelui, care la momentul unei rupturi.

Sunt hernii, este un perete de vas sanguin slăbit, un colagen care slăbește fie datorită fumatului, fie datorită hipertensiunii, fie pur și simplu nu avem o cauză precisă pe care o putem identifica, și la un moment dat acest perete herniat poate să se rupă.

În urma unui puseu de hipertensiune, de exemplu, sau pur și simplu se rupe. Sângerarea produce o stricăciune asupra creierului, uneori ireversibilă, până la deces, alte ori cu sechele neurologice fabulos de importante.”, a explicat dr. Cristian Mihalea.

 

Recent Posts

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

12 minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

43 de minute ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

o oră ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

o oră ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

2 ore ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

2 ore ago

Citeste si: