Din cuprinsul articolului
Anevrismul, cauza morții subite: Oricine îl poate avea, chiar și copiii, adolescenții, tinerii. Iată care sunt explicațiile medicului despre această problemă.
O cauză mare de mortalitate, indiferent de vârstă, anevrismul reprezintă o leziune vasculară cauzată de o slăbiciune a peretelui vasului de sânge, de obicei în locul unde acesta se ramifică.
Pe măsură ce sângele trece prin vasul de sânge slăbit, presiunea sângelui face ca o mică zonă să se umfle în afară, ca un balon.
Anevrismele se pot dezvolta în orice vas de sânge din organism, dar cele 2 locuri cele mai frecvente sunt:
– artera care transportă sângele de la inimă spre restul corpului (aorta abdominală)
– creierul
„În general, e aproape obligatoriu ca la tumori să pui microscopul. La problemele vasculare, cum aveam anevrisme, acum a venit neuroradiologia intervențională. Plesneau în cap! Era un vas anormal, anevrism.
Morțile subite, că ați văzut că tineri la 18 ani, la 14 ani, mor, cad din picioare și mor. E un anevrism în cap, pe care putem să-l avem și noi, oricând, nu poți să știi, pentru că s-ar putea să nu se manifeste în timpul vieții. E congenital, îl ai în cap, nu se rupe toată viața și mori cu el.
Acum este neuroradiologia intervențională. Adică se intră prin interiorul vaselor, prin femurală, se duce sub ecran și te duci la locul anevrismului pe care l-ai identificat prin angiografie sau angi-RMN sau și una, și alta și îi pui ceva acolo să-l înfunzi.
„Ca o foiță de ceapă”
Peretele anevrismului e ca o foiță de ceapă, nu e rezistent și acolo e risc să se rupă.
Aici e o problemă, să nu înfunzi artera din care el se formează, că dacă înfunzi artera faci accident vascular cerebral (AVC) și iese cu paralizie.
Pare simplu când discuți, dar în operație ești tensionat, trebui să fii concentrat. Dacă știi, te duci, faci treaba, dar vorbind comparativ cu ce era acum o perioadă de timp, tehnicile au avansat.
Dacă înainte, de exemplu, raportul de mortalitate la hemoragiile date de anevrisme era de peste 50%, profesorul Leon Dănăilă, care a făcut cele mai multe în țara asta pentru anevrisme, a plecat de la aceste cifre. Acum se ajunge la 3%.
3% mai mor din cauza acestei patologii. Cu tot cu neuroradiologia intervențională.
Au crescut calitatea actului chirurgical cu aceste ustensile și cu îndemânarea chirurgului, cu experiența lui. Eu întotdeauna mă gândesc că eu sunt pacientul.
Când deschid acolo un cap, mă gândesc: Acesta sunt eu! Și atunci mă forțez să nu greșesc”, a declarat Ovidiu Grămescu, medic neurochirurg, în exclusivitate pentru DC Medical.
Care sunt simptomele
Simptomele unui anevrism rupt la nivelul creierului încep cu o durere de cap bruscă și insuportabilă. Alte simptome pot include:
– probleme de vedere, cum ar fi vederea dublă
– sensibilitate la lumină
– greață și vărsături
– pierderea cunoștinței.
În cazul în care un anevrism se rupe, este o urgență medicală și trebuie mers imediat la medic.
Chiar dacă un anevrism nu poate fi întotdeauna prevenit, luarea unor măsuri cum ar fi menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase, renunțarea la fumat și programarea unor controale anuale pot contribui la reducerea riscurilor.