Din cuprinsul articolului
Anevrism cerebral, extrem de periculos și adesea fatal! Ce avertizează experții?
Un anevrism poate apărea în mai multe părți diferite ale corpului. Durerile de spate, de exemplu, pot fi un semn de avertizare a unui anevrism abdominal, în timp ce tusea poate semnala ruptura iminentă a unui anevrism aortic. Alte tipuri de anevrisme nu prezintă niciun simptom.
„În cele mai multe cazuri, un anevrism cerebral nu prezintă niciun simptom până când se rupe ,” avertizează un expert. Deoarece poate apărea fără niciun avertisment, este important să ne concentrăm pe prevenirea acestui tip de anevrism extrem de periculos și adesea fatal.
Citiți mai departe pentru a afla care este factorul de risc numărul unu pentru anevrismul cerebral și ce puteți face în acest sens.
Un anevrism poate apărea în orice vas de sânge
Mulți sunt familiarizați cu termenul „anevrism” și știu că este o afecțiune potențial fatală. Dar ce se întâmplă mai exact atunci când apare un anevrism?
Dacă aveți un anevrism, înseamnă că aveți o umflătură în peretele unei artere. Acesta apare atunci când presiunea sângelui care trece prin locul respectiv a făcut ca o parte slăbită a arterei să se umfle sau când peretele vasului de sânge slăbește din alt motiv.
Acest lucru se poate întâmpla în orice vas de sânge. Dar experții spun că anevrismele apar adesea în arterele care alimentează creierul și în părți ale aortei (artera care transportă sângele de la inimă). Anevrismele de acolo sunt grave, în timp ce cele din alte zone, cum ar fi piciorul, pot fi mai puțin periculoase. Cea mai gravă amenințare a unui anevrism este că se va rupe și va provoca un accident vascular cerebral sau o hemoragie masivă, ceea ce poate pune viața în pericol. În plus, anevrismele pot duce la formarea de cheaguri de sânge.
Un anevrism cerebral poate fi nedetectat, pentru o perioadă lungă de timp
Unul din 50 de oameni are, de fapt, un anevrism cerebral nerezolvat, iar mulți dintre ei nu știu acest lucru. Cele mai multe anevrisme neoplazice sunt asimptomatice și trec neobservate, cu excepția cazului în care au crescut suficient de mult pentru a apăsa pe țesutul cerebral sau pe nervi.
„Într-un procent mic de cazuri, un anevrism poate prezenta simptome de avertizare, cum ar fi o nouă vedere dublă sau apariția bruscă a unor dureri de cap severe cu câteva zile sau săptămâni înainte de ruptura efectivă a anevrismului”, spune expertul . „Diplopia și o durere de cap bruscă și ascuțită sunt două dintre cele mai frecvente simptome pe care pacienții cu un anevrism cerebral neînsuflețit le pot avea simptome ale unui anevrism în creștere sau în schimbare”, adaugă el .
O durere de cap cauzată de un anevrism rupt este adesea descrisă de pacienți ca fiind cea mai gravă durere de cap din viața lor, spune expertul. „Durerea de cap apare din cauza creșterii rapide a presiunii în interiorul și în jurul creierului”. Specialistul descrie alte simptome posibile ale unui anevrism cerebral ca fiind: rău de mișcare, vărsături, convulsii și pierderea conștiinței. Acești factori pot contribui la riscul de apariție a unui anevrism cerebral
Potrivit experților, mai mulți factori pot contribui la riscul de a dezvolta un anevrism cerebral. Este posibil ca unii să fi moștenit o tendință de slăbire a vaselor de sânge, ceea ce poate duce la apariția anevrismelor.
De asemenea, un traumatism cranian sau o infecție pot duce la apariția unui anevrism. Anevrismele la copii sunt rare, iar majoritatea anevrismelor se dezvoltă probabil ca urmare a uzurii arterelor pe parcursul vieții unei persoane. Ocazional, un traumatism cranian sever sau o infecție pot duce la dezvoltarea unui anevrism.
Există o serie de factori de risc care contribuie la formarea anevrismelor. Aceștia includ tensiunea arterială ridicată, consumul de droguri sau alcool și un alt lucru care are multiple efecte negative asupra sănătății: fumatul.
Fumatul
Fumatul este un factor de risc major pentru anevrismul cerebral. Este considerată cauza numărul unu care poate fi prevenită a unui eveniment potențial fatal.
„Deși nu putem spune că fumatul provoacă în mod cert ruptura anevrismelor, este cu siguranță un factor foarte strâns legat de aceasta”, a declarat autorul principal al unui studiu care a analizat 275 de persoane cu anevrisme și a constatat că: 72% dintre pacienții cu anevrism erau fumători, 40% dintre pacienți aveau hipertensiune arterială dintre cei cu anevrisme rupte, 58% aveau hipertensiune și 71% fumau.
În plus, a existat o posibilă relație între fumat și faptul de a avea anevrisme multiple:
Autorul a spus că din cele 67 de persoane care au avut anevrisme multiple, 75% aveau antecedente de fumat. Studiul a constatat că „fumatul nu numai că a creat ruptura, dar a creat și anevrismul în sine”, a dezvăluit el.
Aceste puncte slabe se pot rupe și pot provoca hemoragii care pot duce la accident vascular cerebral, invaliditate și deces. Și, bineînțeles, fumatul are multe alte efecte extrem de grave asupra sănătății. „Mesajul principal este că fumatul este rău ,” a avertizat expertul, potrivit Pro News.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…