Din cuprinsul articolului
Anemia este o afecțiune atunci când nu există suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigenul către diferitele celule și țesuturi din corpul nostru. Oxigenul furnizat prin plămâni se combină cu hemoglobina din RBC și este transportat către toate organele și celulele și, în schimb, preia dioxidul de carbon pentru excreție prin plămâni. Hemoglobina este alcătuită din patru proteine globinice de care este atașat „cârligul” sau fierul.
Factorul cauzal predică tipul de anemie prezentat la o persoană. Cea mai frecventă anemie observată în studiile bazate pe populație este anemia cu deficit de fier. Anemiile cu deficit de fier și vitamine pot fi prevenite cu o dietă sănătoasă.
Fierul este necesar pentru sinteza hemoglobinei; lipsa fierului în corpul uman este un motiv major pentru anemia cu deficit de fier. Acest lucru combinat cu trecerea de la alimentele tradiționale la alimentele procesate și fără nutrienți se adaugă la deficit de fier.
Surse alimentare bogate în fier: Alimente pe bază de plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi: Amarantul, frunzele de gram de Bengal, conopidă și ridichi sunt cele mai bogate în fier. Leguminoasele și fructele uscate sunt ambalate și cu fier. Dacă sunteți non-vegetarian, puteți adăuga pui, pește și produse din păsări. Fierul din surse animale numit și fierul Heme, care este ușor și eficient absorbit, în timp ce fierul provenit din plante se numește fier non-hem, atrage pierderi în timpul absorbției.
Acidul folic este o vitamina hemopoietină esențială pentru multiplicarea și maturarea celulelor roșii din corpul nostru. Acidul folic inadecvat cu deficit de folat poate duce la anemii. Deficitul de acid folic poate apărea și din aportul de alcool, boli celiace.
Alimente bogate în folat Surse: legume cu frunze verzi, cum ar fi amarantul, ambat chukka, menta și spanacul. Puteți include semințe oleaginoase precum Gingelly și soia în dieta dumneavoastră.
Vitamina B12 este o vitamină esențială pentru producerea de RBC în corpul nostru. Vegetarienii sunt deosebit de expuși riscului de deficit de B12, deoarece nu există surse vegetariene de vitamina B12. Surse alimentare de vitamina B12: Alimentele bogate în vitamina B-12 includ carne, produse lactate și produse din cereale și soia îmbogățite.
Vitamina C este importantă nu numai pentru a vă menține imunitatea, ci și esențială pentru absorbția fierului. Deficitul de vitamina C poate duce la o absorbție slabă a fierului.
Surse alimentare bogate în vitamina C: agrișele, guava, roșiile și citricele îmbunătățesc absorbția fierului din alimentele vegetale. Vitamina C este disponibilă din abundență în legume precum ardeiul gras. Alte surse bune includ legumele cu frunze verzi, varză, frunze de coriandru, frunze de tobe, ardei gras și ardei iute.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…