Anemia feriprivă împiedică oxigenarea organelor. Această vitamină e soluția pentru absorbția eficientă a fierului!

Anemia feriprivă, sau anemia cauzată de un deficit de fier, este o formă foarte comună de anemie. Această afecțiune determină un nivel scăzut al globulelor roșii sănătoase, esențiale pentru transportul oxigenului către țesuturile organismului.

Lipsa fierului în organism poate avea consecințe grave. Fără suficient fier, organismul nu poate produce suficientă hemoglobină, o componentă esențială a celulelor roșii ale sângelui, care se ocupă cu transportul oxigenului către alte celule.

Ca urmare, anemia prin deficit de fier duce la senzație generală de oboseală și respirație dificilă, dată de oxigenarea slabă a organelor și țesuturilor, scrie drvasiradulescu.ro.

Alimente pentru prevenirea anemiei feriprive

Fierul se regăsește, în cantități mai mari, în produsele de origine animală. Dacă aveți o dietă bazată pe plante este necesar să măriți aportul de produse vegetale care conțin fier pentru a echilibra nivelul optim. Astfel, este indicat să consumați o cantitate mai mare de legume și fructe ce conțin fier, față de o cantitate mai mică de carne, spre exemplu.

Vitamina C, secretul absorbției fierului

Puteți stimula absorbția fierului în organism prin consumul de suc de citrice sau prin consumul altor alimente bogate în vitamina C. În același timp, este indicat să consumați alimentele bogate în fier, pentru a-l absorbi cât mai eficient. Vitamina C din sucurile de citrice, cum ar fi sucul de portocale, vă ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentație.

Alte surse de vitamina C:

  • coacăze negre
  • kiwi
  • căpșuni
  • ananas
  • legume cu frunze verzi
  • ardei gras (roșu și verde)
  • broccoli
  • conopidă
  • pătrunjel
  • roșii

Surse de fier:

Vă puteți reduce riscul de anemie prin carență de fier alegând alimente bogate în fier, de exemplu:

  • Carne roșie, carne de porc și de pasăre
  • Fructe de mare
  • Fasole boabe
  • Legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul
  • Fructe uscate, cum ar fi stafidele și caisele
  • Cereale, pâine și paste făinoase îmbogățite cu fier
  • Mazăre

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

28 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

59 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: