Cum știi dacă ai lipsă de fier. 12 informații importante pe care nu le știai despre anemie și deficitul de fier

Din cuprinsul articolului

Anemia este de mai multe feluri. Atunci când celulele roșii din sânge nu au suficientă hemoglobină, deci nu au destul fier, un element important pentru buna funcționare a organismului, vorbim de o anemie prin lipsă de fier sau anemie feriprivă.

Iată 12 informații importante despre anemia feriprivă de la dr. Sandra Alexiu, Președinte al Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, și dr. Gabriela Caracostea, medic ginecolog.

Anemia și lipsa de fier

  1. Avem în organism aproximativ 4-5 grame de fier. În timpul sarcinii, medicii recomandă ca femeia gravidă să suplimenteze cu 1 gram de fier, care este necesar creșterii numărului de eritrocite, cu un rol important în transferul oxigenului de la mamă la făt.
  2. Pentru a vedea dacă avem sau nu deficit de fier, este nevoie de trei analize: hemoglobina, seritina serică și TSAT, adică saturația transferină.
  3. Hemoglobina și seritinina serică se pot face gratuit, cu trimitere de la medicul de familie. Saturația transferină nu este decontată și costă aproximativ 20-30 de lei, în funcție de laborator.
  4. Anemia la femeile însărcinate este foarte răspândită și nu ține de nivelul socio-economic al țărilor.
  5. O femeie care începe o sarcină cu deficit de fier poate avea complicații și  se poate confrunta ulterior cu o anemie a fătului. Aceasta va avea consecințe pe dezvoltarea lui neurologică.
  6. Echipa medic ginecolog-medic de familie este foarte importantă atunci când vine vorba de diagnosticarea la timp a anemiei feriprive.
  7. În România există un program național de prevenție a deficitului de fier. Este realizat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu. Prin acest program, gravida și copilul pot primi fierul necesar în prevenirea anemiei.
  8. Există deficit de fier și fără anemie.
  9. Oboseala nu înseamnă neapărat anemie. Trebuie investigat dacă nu e și altceva acolo. Medicul de familie va recomanda și alte analize.
  10. Menstruațiile abundente pot fi o cauză a anemiei feriprive. Este o pierdere de sânge mare pentru organismul femeii care nu poate fi recuperată între episoadele menstruale ceeea ce face ca anemia prin deficit de fier să se instaleze mult mai repede.
  11. Alimentele roșii și verzi aduc fier în organism. Atenție la alimentele verzi. Trebuie să fie spălate și uscate foarte bine.
  12. Tratamentul cu fier se administrează în timpul mesei pentru că absorbția lui este mai bună. Un lucru foarte important aici: se administrează doar la recomandarea medicului.

Recent Posts

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

9 minute ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

28 de minute ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

48 de minute ago

Semnificația ultimei cifre din CNP. EI au parte de mult NOROC în viață

Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…

o oră ago

Vitamina pe care trebuie să o iei dacă suferi de varice

Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…

o oră ago

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului

Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…

2 ore ago

Citeste si: