Câte tipuri de anemie există și ce soluții avem în tratarea anemiilor

Anemia. În ultimul timp te simți tot mai obosită, ai dureri de cap frecvente, amețești ușor? Toate aceste simptome care par banale pot să fie un indiciu al anemiei în organism.

Anemia. Diagnosticul de anemie și tratamentul acesteia se pot realiza numai cu ajutorul unui medic. Practic, analizele de sânge arată dacă o persoană are sau nu anemie. Dar și ce tip de anemie are. Specialiștii spun că anemia este confirmată de medic atunci când nivelul hemoglobinei din sânge este sub valorile normale corespunzătoare vârstei și sexului persoanei în cauză. Cu alte cuvinte, dacă este mai mic de 12 g/dl la femei și de 13 g/dl la bărbați. Explicația este aceea că hemoglobina aflată la un nivel sub limitele admise, cantitatea de oxigen necesară mușchilor și creierului va fi insuficientă, astfel cel în cauză se va simți slăbit. Este foarte important să se trateze anemia, fiindcă în lipsa tratamentului aceasta poate duce la instalarea unor problemele grave de sănătate. La fel de important este și stabilirea cauzelor care au dus la apariția anemiei.

Iată care sunt principalele tipuri de anemie:

Anemia hemolitică. Este o tulburare fie ereditară, fie dobândită în urma unei disfuncții a sistemului ereditar dar și a excesului de toxine care se acumulează în sânge. În cazul acestei anemii, producția de globule roșii este distrusă foarte repede.

Anemia megaloblastic, care apare ca urmare a deficitului de vitamine, mai exact este cauzată de carența de vitamina B12 sau de acid folic. Acesta indică prezența unor globule roșii foarte mari.

Anemia aplastică este o afecțiune severă, dar destul de rar întâlnită. Este produsă din cauza incapacității măduvei spinării de a produce suficiente globule roșii.

Anemia feriptivă este cel mai des întâlnită și este provocată de carența de fier. Printre cauzele principale care duc la pierderea fierului se regăsesc: menstruația, administrarea în mod constant, abuziv de antiinflamatoare care pot duce la apariția sângerărilor gastrointestinale. În cazul acestei anemii este foarte importantă alimentația. Trebuie consumate cât mai multe fructe de mare, pește, carne, ficat, verdețuri – spanac, urzici, pătrunjel.

În funcție de cauzele care au determinat apariția anemiei, medicul va stabili metoda de tratare a acesteia. De exemplu, atunci când anemia provocată de a infecție, probabil se va prescrie antibiotic. Dacă pacientul are o carență de fier, de exemplu, se va administra fier sub forma suplimentelor, dar și dieta va fi mult îmbunătățită.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

9 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

19 minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

38 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: