Oboseala accentuată este un simptom comun mai multor boli, unele chiar grave. Însă de cele mai multe ori, oboseala accentuată este primul semn al anemiei.
Principalele simptome ale anemiei sunt pierderea poftei de mâncare, apariția amețelilor, a zgomotelor în urechi, constipație, dureri de cap, paloarea accentuată a tegumentelor, bătăi puternice ale inimii, paloarea feței, amețeală.
Diagnosticul cu o simplă analiză de sânge
Diagnosticul de anemie poate fi confirmat cu ajutorul unei simple analize de sânge, care măsoară nivelul hemoglobinei. Valoare normală a hemoglobinei este de 11-15 g/100 ml sânge la femei și între 13 și 16 g/100 ml sânge la bărbați.
Cauzele anemiei sunt multiple, însa de cele mai multe ori la bază este un deficit de fier. Mai exact, în lipsa unei cantități suficiente de fier organismul nu va putea produce suficientă hemoglobină. Anemia determinată de carența de fier care se poate corecta fie prin alimentație, fie printr-un aport de suplimente. Alimente bogate în fier sunt: carnea roșie, linte, fasole, cereale, ouă, ficat, pește, spanac, leurdă, urzici, fructe uscate. Suplimentele de fier se iau numai la recomandare unui medic.
9 lucrurile mai puțin cunoscute despre anemie:
- După caria dentară, anemia este a doua boală ca incidență în lume.
- Anemia este mai frecvent întâlnita la femei, însă atunci când apare la bărbați este mult mai gravă, de exemplu, la aceștia anemia poate fi unul din semnele cancerului de colon.
- Vitamina C este foarte importanta, ea contribuind la absorbția fierului în organism.
- Cei mai mulți oamenilor nu știu că au anemie. De multe ori anemia este asimptomatică. Însă netratată anemia se va agrava în timp, iar inima poate avea de suferit, pacientul putând ajunge chiar la insuficiență cardiacă.
- Lipsa zincului poate duce la instalarea anemiilor. Acest fapt a fost constatat mai des la copii. Zincul se poate completa cu ajutorul alimentelor: pește, carne, ficat, ouă, lactate și legume.
- Consumul de cafea trebuie redus considerabil dacă există o anemie. O cantitate mare de cofeină va împiedica absorbția fierului din alimente.
- Spanacul este un aliat de nădejde în lupta cu anemiile. Acesta are un rol nutritiv, remineralizant și este recomandat în cazul anemiilor dar și pentru ameliorarea asteniei fizice de multe ori în strânsă legătură cu anemia.
- Bananele contribuie la ameliorarea anemiei, acestea fiind o sursă bogată de vitamine, potasiu, fosfor, fier și zinc.
- Salata verde este un remediu foarte bun împotriva anemiilor, mai ales dacă este consumată zilnic.