Categories: Ştiri sănătate

Andrei Baciu, despre posibilitatea de infectare și transmitere în cazul persoanelor imunizate. ”E important să înțelegem definiția termenilor”

Anumite persoane sunt încă reticente în fața serurilor anti-COVID. Un motiv este reprezentat de posibilitatea infectării, chiar și în această circumstanță, când o persoană este complet imunizată. Care este riscul de transmitere sau de infectare în cazul persoanelor vaccinate?

Experții în sănătate au susținut faptul că riscul infectării nu dispare complet dacă te-ai vaccinat. De fapt, vaccinul este administrat pentru a te proteja de boala pe care urmeză să o dezvolți în urma contractării agentului infecțios și a formelor grave.

Cu toate acestea, riscurile infectării și transmiterii sunt reduse în mod substanțial în cazul persoanelor vaccinate, spre deosebire de cele care au ales să nu se imunizeze.

Riscul infectării și transmiterii în cazul persoanelor vaccinate

Andrei Baciu, vicepreședinte al campaniei de vaccinare anti-COVID și secretar în Ministerul Sănătății, oferă detalii despre aceste riscuri.

 

„E important să înțelegem definiția termenilor. Ce se întâmplă când ne vaccinăm? Păi pe procentele pe care le avem, 95% dintre cei vaccinaţi dobândesc o imunitate care îi ferește de a dezvolta o formă gravă de boală, îi ferește de a ajunge la spital, de a ajunge la terapie intensivă.

Asta nu înseamnă că eu, de exemplu, care sunt vaccinat, ies pe stradă și inhalez pur și simplu o particulă virală, care se cantonează la nivelul mucoasei, se cantonează în nas și acolo ea începe să se multiplice. Dar eu am imunitate, eu am protecție, am suficient de mulți anticorpi și am o imunitate suficient de puternică încât să nu permită replicarea virusului la nivel pulmonar, la nivelul sangvin, în curentul sangvin și multiplicarea la nivelul întregului organism, de fapt, ceea ce ar duce la apariția bolii, ceea ce m-ar face să mă îmbolnăvesc, să am nevoie de terapii medicamentoase, eventual să merg la spital.

Deci chit că m-am vaccinat, pot să inhalez o particulă virală care se poate cantona la nivelul mucoasei, se poate replica la nivelul mucoasei, însă asta nu înseamnă că mă îmbolnăvesc.

În egală măsură, în momentul în care eu am această imunitate, multiplicarea acestei particule virale la nivelul mucoasei scade semnificativ, deci riscul de a o transmite este mult mult mai mic cuiva cu care interacționez, care nu este vaccinat și pe care evident îl pun în pericol prin această transmitere virală.

Deci ai aceste opțiuni, vedem ce se întâmplă în toate celelalte state central și vest-europene, așa se va întâmpla. Adică este o boală care se transmite pe cale aeriană, e vară, toată lumea călătorește în toate părțile. Vedem că în Europa, cel puțin, se întâlnesc oameni din țări care în mod normal nu s-ar întâlni. Deci noi nu ne-am întâlni într-o proporţie atât de mare cu alții, să spunem, dintr-o regiune, fără să-i dau nume, care poate are un moment dificil din punct de vedere epidemiologic, însă o facem.

Probabilitatea de a transmite această tulpină, cu atât mai mult aceasta tulpina Delta, despre care ştim deja că se transmite mult – mult mai ușor, este mult mai mare. Luăm particula virală, ne îmbolnăvim, ne infectăm, e perioada de incubație, numai bine că ne întoarcem înapoi în țară și când ne-am întors înapoi în țară, suntem … pe măsură ce virusul s-a replicat în interiorul organismului, s-a multiplicat, suntem în măsura în care să transmitem mai departe o tulpină, care este oricum mult mai contagioasă. Ţinând cont de aceste lucruri, vedem că ușor-ușor apar în fiecare zi din ce în ce mai multe cazuri”, a declarat Andrei Baciu, pentru Digi24.

Recent Posts

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

12 minute ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

42 de minute ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

o oră ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

2 ore ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

12 ore ago

Citeste si: