Din cuprinsul articolului
Incendiul de la Ferma Dacilor a izbucnit din cauza unui televizor instalat la mansarda pensiunii, unde copiii îl folosiseră pentru jocuri video până în zorii dimineții. Aceasta este concluzia la care au ajuns procurorii după analizarea tuturor probelor strânse din Tohani și ascultarea depozițiilor martorilor. Investigarea relevă, de asemenea, că patronul ar fi instalat de șapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât figura în documente, folosind inclusiv acte false. Cornel Dinicu a fost informat astăzi că va fi reținut în continuare.
Conform expertizelor efectuate în cadrul dosarului, incendiul în care au pierit opt persoane, inclusiv trei copii, a pornit de la un televizor aflat în priză în sufrageria mansardei. Aparatul, folosit intens până în zorii dimineții, a emis fum și s-a aprins, conform mărturiilor martorilor. Alte dispozitive electrice nesupravegheate au contribuit la tragicul deznodământ.
Unul dintre supraviețuitori, fiul bodyguardului Lucian Ene, a declarat anchetatorilor: „Consider că focul a pornit de la mansardă, respectiv din livingul unde era televizorul. Știam că televizorul se încingea destul de des, iar un angajat al fermei le-a spus copiilor să închidă televizorul pentru a se mai răci”.
Cu toate acestea, neglijența criminală a administratorilor pensiunii a fost scânteia care a alimentat tragedia, susțin anchetatorii. Un electrician autorizat, Sorin Popa, a adăugat, potrivit observator: „Dacă este vorba de un produs de slabă calitate, care nu respectă anumite norme, este posibil ca orice element din placa electronică să genereze o flacără și ca ceva din apropierea televizorului să se aprindă”.
Investigația relevă că toate neregulile au fost tolerate cu sprijinul funcționarilor din primăria Gura Vadului, care erau conștienți de pericolul iminent la Ferma Dacilor, dar au ales să închidă ochii. Totodată, patronul Cornel Dinicu, deși reclama că firma de electricitate nu îi extinde instalația electrică în conformitate cu necesitățile complexului, a încercat să devină prosumator.
Procurorii susțin că patronul de la Ferma Dacilor ar fi instalat de șapte ori mai multe panouri fotovoltaice decât figura în documente. Mai precis, instalația permitea maximum 23 de dispozitive, iar Cornel Dinicu a montat 150. Panourile ar fi fost achiziționate de la un prieten din Suedia, iar suma plătită pentru ele s-ar ridica la aproximativ 15 mii de euro.
Concret, o firmă din București a efectuat instalarea panourilor solare la pensiune și le-a trecut în documente pe toate cele 150. Când furnizorul de electricitate a atras atenția asupra faptului că instalația de la fermă nu poate susține atâtea dispozitive, cifrele au fost ajustate subit. În încercarea de a acoperi urmele, în procesele verbale au fost inserate datele unei firme din Timiș, care, conform procurorilor, nu are nicio legătură cu afacerea Ferma Dacilor.
Cornel Bodea, specialist în energie, a explicat că o instalație de 60 de kw este supradimensionată pentru o racordare la rețeaua de distribuție cu o putere de 8 kw. În aceste condiții, atunci când există soare și se produce energie, cantitatea generată depășește capacitatea de absorbție a instalației.
Cornel Dinicu menține în continuare că există o mână criminală în spatele evenimentului și a solicitat chiar testarea poligraf a mai multor martori din dosar. Patronul Fermei Dacilor și cei doi administratori au fost aduși din nou în fața instanței. Pentru prima dată de la incendiu, soția bodyguardului Lucian Ene, care și-a pierdut cei doi fii și soțul în tragedie, a avut o discuție cu procurorii. Cornel Dinicu rămâne în continuare în detenție, iar administratorii sunt sub arest la domiciliu.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…