Sari la conținut

Anchetă privind perioada pandemiei COVID. Cinci companii medicale, în vizorul Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenței
Sursă foto: Mediafax
Consiliul Concurenței

Consiliul Concurenței a demarat o investigaţie privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale între cinci firme din sectorul medical, care ar fi influențat prețurile produselor medicale în pandemie.

Potrivit autorității de concurență, există indicii că aceste companii s-ar fi înţeles în vederea fixării preţului sau împărţirii pieţei pentru produsele oferite în cadrul procedurilor de achiziţie publică, derulate începând cu anul 2020.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile a cinci companii active pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor medicale utilizate în prevenţia și gestionarea situaţiilor cu caracter pandemic din România.

Consiliul Concurenţei anchetează achizițiile publice din pandemie

Inspecțiile au avut loc la următoarele entități: Axioma Medical SRL, Soul Medical SRL, Irika Knitting SRL, Bonina Trading SRL și Smart Mind Solutions SRL.

„Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile a cinci companii active pe piaţa comercializării produselor şi echipamentelor medicale utilizate în prevenţia/gestionarea situaţiilor cu caracter epidemic/pandemic din România”, informează autoritatea de concurenţă.

Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri între participanţii la procedurile de achiziţie publică, respectiv achiziţii directe organizate de către autorităţi, în cadrul proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru atribuirea contractelor de furnizare de echipamente medicale, materiale şi dispozitive de protecţie necesare pentru a putea aplica măsurile sanitare şi de protecţie minime pe perioada pandemiei COVID-19.

Potrivit Capital, autoritatea de concurenţă are indicii că cele cinci companii, Axioma Medical SRL, Soul Medical SRL, Irika Knitting SRL, Bonina Trading SRL şi Smart Mind Solutions SRL, s-ar fi înţeles în vederea fixării preţului şi împărţirii pieţei pentru produsele oferite, în cadrul procedurilor de achiziţie publică, derulate începând cu anul 2020.

Este vorba de produse precum purificatoare de aer, teste rapide antigen, materiale de protecţie, roboţi pentru dezinfecţie.

O parte dintre indiciile care au stat la baza declanşării investigaţiei au fost transmise de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Risc de sancțiuni drastice

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

Cu toate acestea, efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

Companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel