Sari la conținut

Ancheta „Azilul Groazei” scoate la iveală detalii terifiante. Persoane cu funcții publice implicate în Aushwitz-ul bătrânilor: pacienți bătuți și umiliți la ordine

azil
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
pensii mici

24 de persoane au fost încătușate, după ce zeci de vârstnici neputincioși și grav bolnavi au fost găsiți în 3 cămine insalubre, unde erau supuși unor abuzuri înfiorătoare. Strigător la cer este că autoritățile știau adevărul.

Chiar ministrul de Interne recunoaște cu seninătate că ancheta de la Voluntari a durat ani de zile pentru a nu se distruge probele. O explicație revoltătătoare ar putea sta în faptul că unul din centre era condus chiar de un polițist de la IPJ Ilfov, iar alte două de un apropiat al unor politicieni din Voluntari. Abia acum premierul a anunțat controale în toate căminele din țară.

Șeful unuia dintre cămine este fost polițist IPJ Ilfov

Fost polițist judiciar, la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra conducea Casa Cora, din Voluntari, Ilfov – unul dintre cele trei centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilități percheziționate.

Căminele „Armonia” și „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, aflate tot în Ilfov, erau conduse de Ștefan Godei. Ororile la care au fost supuși bătrânii și tinerii cu deficiențe de gândire au fost expuse pe larg la începutul anului într-un reportaj al jurnaliștilor de la Centrul de Investigații Media.

În urma reacțiilor stârnite de fotografiile în care bătrâni neîngrijiți, flămânzi, netratați zăceau în urină și în propriile fecale cu răni pe corp, Poliția s-a sesizat și a pornit o anchetă. Într-un final, 98 de oameni, cei mai mulți bătrâni, au fost salvați din aceste azile. Jumătate dintre ei au fost cazați la alte centre de îngrijire, iar șase au rămas internați.

Inițial, procurorii DIICOT au reținut o bună parte din cei aduși la audieri. Este vorba despre 24 de persoane printre care se numără și șefii celor trei centre din Ilfov – Ștefan Godei și Ovidiu Dumitra – dar și angajați care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea bătrânilor. Doar două femei au fost puse sub control judiciar. Una dintre ele este Cristina Dumitra, soția fostului polițist din Ilfov, Ovidiu Dumitra. Ea este însărcinată în șase luni și va fi cercetată în libertate.

Citată ca martor a fost și Ligia Gheorghe – apropiată și consilieră a ministrului Familiei, Gabriela Firea. În replică, ministerul a transmis că nu are nici o implicare în acest caz, singura legătură fiind aceea că în conducerea uneia dintre asociațiile investigate a făcut parte, pentru o scurtă perioadă de timp, consiliera Ligia Gheorghe.

Surprinzător este că autoritățile știau de mult de aceste azile. O reacție revoltătoare a avut de altfel chiar noul ministru de Interne, Cătălin Predoiu, care a recunoscut că ancheta a durat câțiva ani, perioadă în care mulți dintre bătrânii maltratați s-au stins.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, potrivit Știrilor ProTv: „Un astfel de probatoriu nu este ușor de strâns. O intervenție a polițiștilor înainte de a strânge suficient probatoriu care să asigure o inculpare cu succes, poate să ducă la compormiterea cazului. Mereu este această tensiune între nevoia de a intreveni mai rapid, dar în același timp și de a asigura toate probele astfel încât mai târziu dosarul să nu se prăbușească din punct de vedere juridic în intanță”

Avocatul torționarilor: „Clienta mea a urmat ordinele”

În faţa anchetatorilor, angajaţii au recunoscut că îi băteau pe oamenii de care ar fi trebuit să aibă grijă

Vasilescu Florin, avocat pentru Observator News: „Clienta mea era o simplă îngrijitoare. Ea doar a urmat ordinele. Avea anumiţi superiori, iar aceştia au îndemnat-o să lovească unul dintre pacienţi.”

Mai mult, până şi avocaţii se declară şocaţi de ce s ar fi întâmplat în cămine

Avocat: „Urmează să se stabilească participarea fiecăruia, pornind de la firma care a autorizat şi organizat aceste aziluri şi continuând cu funcţionarii publici care aveau obligaţia să monitorizeze aceste aziluri. Acuzaţiile sunt grave, te şochează, dacă sunt reale, trebuie să răspundă.”

Nepoata unei bătrâne internate doi ani în unul din aceste centre face mărturisiri şocante.

Nepoata unei bătrâne din azil: „Bunica avea 86 de ani, era o persoană independentă. Era foarte supărată şi mi-a zis: «Vreau să mă iei acasă pentru că nu îmi place locul, ne ţin ca la puşcărie!» În 2020, pe 10 septembrie, mi-au dat un mesaj dimineaţa în care a zis: »bunica dumneavoastră a decedat». Pe certificatul de deces scrie pneumonie, o răceală netratată. Ea a răcit şi n-a fost tratată, n-a fost îngrijită corespunzător.”

Vecinii au fost martori ai ororilor.

Martor: „La gard stăteau în pielea goală, plini de … Uscaţi, de parcă erau la Auschwitz. Până şi iarna erau în pielea goală. Bătuţi cred că erau.”

Zeci de tineri şi bătrâni salvaţi din centre sunt acum cazaţi în alte cămine. Şase dintre ei sunt încă internaţi în spital.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel