Sari la conținut

Analizele pentru femei și bărbați care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Analize pentru femei și bărbați. Există analize care pot depista cancerul chiar înainte de a apărea simptomele, ceea ce îl face mai uşor de tratat.

„Testele de screening e bine să fie făcute periodic. Ele trag semnale de alarmă la oameni în aparentă stare de sănătate, când boala nu manifestă semne clinice”, explică Alina Constantin, medic de familie.

Analize pentru femei

1. CANCERUL LA SÂN. Screeningurile timpurii oferă şanse mari de vindecare în cancerul de sân. Cu cât tumoarea canceroasă e mai mică, cu atât şansele de reuşită ale unei operaţii sunt mai mari. „Factorii de risc şi pre dispozanţi pentru acest cancer sunt: antecedentele familiale de cancer de sân, lipsa sarcinilor şi a alăptării, administrarea de hormoni”, avertizează medicul Alina Constantin.

Cea mai la îndemână metodă de testare este autoexaminarea sânilor, însă puteţi apela şi la mamografii, ecografii sau sonoelastografie. Me dicii recomandă să vă faceţi teste de la vârsta de 40 de ani.

2. CANCER COLORECTAL. Majoritatea cancerelor de colon se dezvoltă din polipii din colon. Pentru prevenire e importantă depistarea şi înlăturarea polipilor înainte ca ei să se transforme în cancer.

Ca metode de screening se pot folosi testul de sângerare ocultă în scaun (depistarea sângelui în materiile fecale), colonoscopia, care investighează rectul şi întreg colonul cu ajutorul colonoscopului, dar şi sigmoidoscopia, metodă prin care se vede doar o parte a colonului.

Colonoscopia e utilă şi pentru depistarea polipilor intestinali, formaţiuni precanceroase. Aceste teste ar trebui efectuate anual de femeile trecute de 50 de ani, care prezintă antecedente familiale de cancere digestive, de polipi intestinali, care au avut hemoragii anale, boli inflamatorii intestinale sau prezintă tulburări frecvente de tranzit intestinal”, mai recomandă medicul.

3. CANCERUL CERVICAL. În România, rata mortalităţii cauzată de cancerul de col e cea mai mare din Europa, iar testele de screening se efectuează gratuit, în cadrul unui program naţional.

Testarea se adresează femeilor între 20 şi de 65 ani, active sexual. Riscă să dezvolte cancer de col femeile între 45 şi 55 de ani, cu sarcini multiple, care şi-au început viaţa sexuală înainte de 16 ani, fumătoarele, cele care utilizează pastile contra ceptive, cele cu antecedente de boli cu transmitere sexuală. Testele şi vaccinarea HPV sunt metode eficiente de prevenire a acestui tip de cancer.

4. CANCERUL PULMONAR.

„Cei care prezintă tuse, dureri toracice, lipsă de aer, astenie accentuată, tulburări la înghiţire, hemoptizii (prezenţa sângelui în secreţiile expectorate) trebuie să se prezinte la medic. De asemenea, cei cu boli pulmonare obstructive, cu infecţii respiratorii frecvente, cei expuşi unui mediu cu aer poluat şi, mai ales, fumătorii ar trebui să se supună controalelor medicale periodice”, recomandă Alina Constantin.

Analizele pentru depistarea cancerului pulmonar sunt radiografia pulmonară, dar şi RMN-ul, o metodă imagistică mai scumpă.

5. CANCERUL DE PIELE. Un alt tip de cancer care afectează femeile e cancerul de piele (melanomul). Pentru unele persoane există un risc genetic ce favorizează apariţia bolii, iar pericolul creşte proporţional cu expunerea la soare.

Pentru depistarea acestui cancer, mergeţi la dermatolog dacă aveţi aluniţe sau pete suspecte (neregulate, care provoacă mâncărime).

Analize pentru bărbați

Organismul bărbaţilor nu conţine estrogen, ceea ce îi face mai predispuşi la boli cardiovasculare, dar şi diferite tipuri de cancer. Testele de screening îi ajută pe bărbaţi să depisteze diversele forme de cancer şi să aibă şansa unui tratament eficient.

„Screeningurile au rolul de a descoperi boli grave în stadiu incipient. Astfel, pacientului îi cresc şansele de a se însănătoşi total sau de a fi tratat eficient, cu bani mai puţini”, explică Remus Lupu, medic de familie.

Boli depistabile înainte de simptome

Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune boli în rândul bărbaţilor. Screeningurile pot depista acest tip de cancer chiar înainte ca simptomele să apară, ceea ce face ca tratamentul să aibă un efect mai mare. Bărbaţii ar trebui să-şi facă teste pentru acestă boală începând chiar de la vârsta de 40 de ani.

Cancerul de prostată are o incidenţă crescută după vârsta de 45 de ani, iar după 60, riscul e şi mai mare”, spune medicul Remus Lupu.

Pentru depistarea cancerului de prostată se pot face două teste de sânge (PSA, antigen specific prostatic, şi Free PSA). Dacă apar valori modificate, se recomandă un consult la medicul urolog. Problemele la nivelul testiculelor pot fi depistate în primul rând prin palpare.

Dacă apar modificări în dimensiunea testiculelor este bine să mergeţi la medic, pentru că acest tip de cancer apare la orice vârstă. Pentru început, se pot face teste imagistice (ecografii testiculare) şi, dacă sunt rezultate suspecte, se poate apela şi la biopsie.

Studiile arată că bărbaţii sunt mai predispuşi să se îmbolnăvească de cancer colorectal decât femeile, problemele fiind posibile încă de la 40 de ani.

În cazul cancerului de colon, screeningurile recomandate sunt sigmoidoscopia sau colonoscopia. Sigmoidoscopia este un examen colonoscopic scurt, care poate dura 20 de minute, limitat la o treime din colon. Medicii folosesc această procedură pentru a găsi cauzele pentru durere abdominală sau constipaţie, dar şi pentru a căuta semne timpurii pentru cancer de colon şi rect.

Colonoscopia presupune folosirea unui instrument care se introduce în colon, vizualizân duse astfel intestinul prin interior.

Risc dublu de cancer de piele la bărbaţi

Cea mai periculoasă formă de cancer de piele este melanomul, iar bărbaţii sunt de două ori mai expuşii riscului de a face această boală faţă de femei.

„Cancerul de piele poate să apară la orice vârstă, în orice parte a corpului expusă la soare. De aceea, persoanele cu aluniţe cu margini inegale, ieşite în relief, cu coloraţii diferite, trebuie să meargă la dermatolog pentru a se evalua riscul de cancer de piele”, recomandă dr. Remus Lupu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel