Sari la conținut

Analizele care pot despista boala Alzheimer înainte cu 20 de ani. Când sunt recomandate și cât costă

alzheimer
Sursă foto: Pixabay
Simptome Alzheimer

Din cuprinsul articolului

Analize Alzheimer. Două analize îți pot arăta dacă riști să faci boala Alzheimer peste 20 de ani. Cum aceste investigații nu sunt decontate, sunt indicate persoanelor care au pe cineva în familie cu demență sau au început să aibă deja anumite simptome ale bolii. 

”Analizele care pot depista boala Alzheimer cu 20 de ani înainte de apariția simptomelor sunt analize specifice care se numesc biomarkeri umoral. Sunt biomarkeri din sânge, cum ar fi gena specifică. E o analiză de sânge care se face și în România și afli dacă ai această apolipoproteină Epsilon 4 care ne arată dacă avem riscul de a face demență. De asemenea, tot cu un timp înainte de a apărea simptomatologia, putem face o analiză în cadrul căreia se extrage lichid cefalorahidian și se vede dacă există stigmatele bolii, deoarece ele apar în lichidul cefalorahidian cu mult timp înainte de a apărea simptomele – două proteine care se depun în creier și determină moartea celulară,” a explicat, pentru Medika Tv, dr. Adrian Stănescu, medic geriatru și gerontolog.

Prețul testelor pentru Alzheimer

Cele două analize menționate nu sunt decontate, iar prețul lor este destul de ridicat. Dacă vorbim de analiza lichidului cefalorahidian, prețul e de ordinul sutelor de euro. Însă, analiza de sânge pentru depistarea genei specifice bolii, este în jur de 400 de lei.

”Analizele sunt recomandate persoanelor care au început să aibă probleme de memorie (tulburări de memorie recente, probleme de orientare spațială și temporală, probleme de concentrare și atenție) sau celor care au în familie pe cineva care a făcut demență Alzhemer,” mai precizează dr. Adrian Stănescu.

Dar înainte de a face aceste analize, ar trebui să mergem la specialist. De boala Alzheimer se ocupă 3 specialități: neurologia, psihiatria și geriatria dar din acestea sunt anumite persoane supraspecializate în boala Azlheiemr. ”Nu toți neurologii, nu toți geriatrii, nu toți psihiatrii știu să trateze boala Alzheimer. Pentru a putea evalua foarte fin dacă este boala Alzheimer sau îmbătrânirea fiziologică, este nevoie de un medic supraspecializat în boala Alzheimer,” a completat dr. Stănescu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel