Din cuprinsul articolului
Analize pentru ficat. Analiza relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată ca aminotransferaza alanina (ALAT).
Alături de aceasta, importante pentru evaluarea funcţiei ficatului sunt şi valorile bilirubinei, dar şi ecografia abdominală.
”Adeseori se doreşte efectuarea unor analize şi investigaţii pentru ficat, persoanele în cauză susţinând că le doare ficatul. Atenţie, însă: ficatul nu doare decât foarte rar. Doar când există o distensie rapidă a capsulei hepatice – hematoame subcapsulare sau tumori explozive – situaţii mai rar întâlnite. Ceea ce doare şi disconfortul apărut pot fi cauzate de unghiul hepatic colonic, relevant pentru o boală digestivă – o colită de exemplu,” a explicat dr. Carmen Manciuc, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi.
Medicul menționează că, frecvent, în cazul femeilor, poate fi vorba de o colică biliară. Simptomele apar mai ales după prânzuri mai copioase, mai grase. Mai mult, pot apărea şi migrenele biliare – cefalee (durere de cap), stare de greaţă, uneori cu vertij. Senzaţia de durere şi plenitudine pe care pacientul o „percepe“ ca şi „durere în zona ficatului“ este dată de fapt de bilă. Medicul de familie este cel care îndrumă pacientul, îi recomandă analizele, investigaţiile necesare sau îl trimite la specialist.
”Relevantă pentru funcţia ficatului este transaminaza glutam piruvică (TGP), frecvent menţionată în ultima vreme ca aminotransferaza alanină (ALAT). Rezultatele acestei analize pot semnala dacă este în suferinţă celula hepatică – hepatocitul – celula de aur a ficatului. Bineînţeles, alături de ALAT funcţia ficatului în general poate fi evaluată şi în funcţie de valoarea bilirubinei,” adaugă dr. Manciuc.
Dar, medicul atenționează: bilirubina poate să crească şi în alte afecţiuni. De exemplu, în boli ale căilor biliare – pietre la fiere, icter mecanic etc. Ne confruntăm frecvent cu pacienţi în vârstă care ajung la noi cu icter, bănuindu-se o hepatită virală acută.
Dar, de fapt, cel mai adesea, în astfel de situaţii este vorba de probleme ale căilor biliare sau probleme legate de pancreas şi nu de o suferinţă a ficatului din cauza unei hepatite acute.
”Subliniez că pentru a se ajunge la un diagnostic corect, nu este suficient să luăm în calcul doar valorile crescute ale ALAT şi ale bilirubinei. Trebuie evaluate şi datele clinice, trebuie făcută o anamneză a stării pacientului.
În plus, foarte importante sunt investigaţiile imagistice, în speţă ecografia abdominală. Aceasta poate releva dimensiunile ficatului, aspecte ale acestuia, procese înlocuitoare de spaţiu – tumori, dar şi existenţa unor obstacole – pietre la fiere – sau probleme cu pancreasul,” adaugă medicul.
Creşterea ALAT şi a bilirubinei pot sugera existenţa unei hepatite virale acute. Mai ales pentru Hepatia B care este surprinsă în faza acută mai frecvent decât hepatita C. Bineînţeles, dacă există suspiciunea de hepatită virală acută – ALAT şi bilirubina mărită, ficatul mărit plus simptome specifice hepatitei acute – trebuie efectuate analizele pentru anticorpii pentru hepatită B şi C.
Atunci când alături de rezultatele mărite ale ALAT şi ale bilirubinei, la examenul ecografic se depistează şi ficatul mărit, trebuie exclusă o hepatită virală. Şi atunci se poate vorbi de steatoză hepatică, adică încărcarea grasă a celulei hepatice – ficatul gras.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…