Din cuprinsul articolului
ANALIZE GRATUITE: Românii așteaptă prea mult până obțin programare. Ce spune Avocatul Poporului… Care este cauza și ce se poate face. Timpul poate salva vieți.
Termenul de așteptare pentru obținerea programării pentru analize medicale gratuite este foarte mare, răspunsul știut fiind deja: „NU MAI SUNT FONDURI”.
Fie că ai nevoie de un RMN (3-4 luni), ecografie (2-3-4 luni), analize medicale de sânge (o lună…) etc., problema este aceiași de ani de zile.
Din păcate, unora nu le mai sunt de folos, este vorba de cei care mor între timp așteptând să le vină rândul la analize gratuite.
Pentru că nu toată lumea își permite să meargă la clinici private, acolo unde vorbim de câteva sute de lei. Dacă mai e nevoie și de tratamente, cum poate cineva cu salariul minim pe economie sau un pensionar să se descurce…?
Dar iată că, după atâta timp, Avocatul Poporului semnalează această problemă, problemă a milioane de români…
Potrivit Agerpres, raportul special al Avocatului Poporului cu privire la prevenția și informarea în domeniul medical semnalează termene lungi de așteptare în cazul analizelor gratuite.
Mai exact, Avocatul Poporului a semnalat în raportul special pe tema prevenției și informării în domeniul medical din România, perioada lungă pe care cetățenii trebuie să o aștepte pentru a beneficia de analizele gratuite, notează agerpres.ro.
„Principalele deficiențe pe care noi le-am constatat în ceea ce privește acordarea acestui pachet gratuit de analize constau în termenele prea lungi de așteptare, atunci când persoanele decis că
doresc să-și efectueze acest set de analize gratuite și dificultățile pe care ei le întâmpină atunci când doresc să identifice o clinică la care să se programeze, în vederea efectuării acestor analize.
De multe ori, termenele de așteptare depășesc o lună”, potrivit unui consilier din cadrul Avocatului Poporului, Maria Cîmpean, în cadrul unei conferințe de presă.
Consilierul a menționat că Avocatul Poporului a propus identificare unor soluții pentru ca atunci când cetățenii se prezintă la medicul de familie, iar acesta le recomandă să își facă analize și ei doresc acest lucru, să fie posibilă repartizarea lor la clinici accesibile și unde doresc să-și facă investigațiile.
Maria Cîmpean a precizat că ar putea exista un sistem electronic prin care pacienții să fie repartizați automat la aceste clinici.
„Totodată, e necesar ca statul să acorde fondurile acestea de o manieră în care să se evite aceste prelungiri şi fiecare persoană să aibă posibilitatea să-şi efectueze analizele în termen maxim de o lună de zile.
Totodată, prezintă utilitate şi identificarea de soluţii pentru persoanele care locuiesc în anumite localităţi în care nu există astfel de clinici la care ei să îşi poată face acest set de analize gratuite, iar în acest sens pot fi identificate facilităţi pentru pentru transportul lor, pentru simplificarea procedurii de programare sau chiar organizarea unor caravane de recoltare”, a adăugat consilierul.
Maria Mirabela Mălăescu, consilier în cadrul Avocatul Poporului, atrage atenția asupra materiilor pe care elevii le studiază nu se găsește niciuna care să vizeze educația pentru sănătate.
„Considerăm că ar fi necesară o analiză cât mai aprofundată de către specialiştii din domeniul sănătăţii, împreună cu cei din educaţie, astfel încât să se înţeleagă necesitatea introducerii unei
materii referitoare la educaţia pentru sănătate în trunchiul comun al materiilor, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la astfel de informaţii”, a declarat aceasta.
Renate Weber, Avocatul Poporului, a punctat că propunerea instituției ca medicilor de familie să li se dea posibilitatea de a-și deschide puncte de lucru în localitățile izolate a fost adoptată de Parlament, fiind semnalat, totuși, un deficit de personal.
„Dacă le dăm această posibilitate, legal, chiar dacă ele nu vor fi dotate cu aparatura necesară, dar măcar dacă medicul se poate el deplasa acolo, nu ştiu, de 2 ore pe lună sau câteva ore într-o săptămână tot este mai un mai mare avantaj pentru oamenii din comunitatea aceea.
Noi cred că încă nu avem reprezentarea că sunt oameni în ţara asta care nu au cu ce să îşi plătească transportul ca să se ducă undeva la oraş, să se înscrie la un medic de de familie bun.
S-a adoptat în sensul în care se li se dă voie. Asta nu înseamnă în acest moment că lucrurile se vor şi rezolva, chiar dacă primarii au posibilitatea să atragă fonduri, inclusiv prin programul Anghel Saligny.
Problema este de fapt a deficitului de medici de familie. Deci, resursa umană în sistemul de sănătate este o mare problemă şi mă tem că ea se va accentua”, a explicat Renate Weber, potrivit Agerpres.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…