Din cuprinsul articolului
Începând din această lună, CNAS a extins lista de analize medicale acoperite de stat. Astfel, ecografiile mamare și testele pentru osteoporoză vor putea fi făcute gratuit. De asemenea, vor putea fi făcute doar cu cardul de sănătate investigații pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, disponibile inclusiv în cazul adolescenților minori, cât și de tratamente stomatologice, precum detartrajul.
Începând cu acest an, Casa Națională de Sănătate plătește medicii de familie cu mai mulți bani pentru a-i motiva să facă prevenție. Anul trecut, în România, analizele de prevenție recomandate de medicii de familie au însemnat doar 2% din totalul testărilor medicale.
De analize, pot beneficia, la recomandarea medicului de familie, și românii neasigurați. „La medicina de familie, în acest moment, este cât se poate de rentabil ca un pacient care se prezintă la cabinet să poată să efectueze un examen de bilanț, care presupune identificarea factorilor de risc, dar și anumite investigații care se încadrează în ceea ce se numește screening. Ideea e bună, dar pacienții sunt sceptici că vor beneficia de noile servicii. Cutuma e că fondurile alocate se termină prea repede”, a precizat pentru digi24.ro medicul de familie Gindrovel Dumitra.
În asistenţa medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice şi terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienţii cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor şi luxaţiilor, spălătura gastrică etc.
În asistenţa medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecţiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, incluzând şi hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar şi secundar al pielii şi mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze şi tetrapareze indiferent de etiologie.
Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară decontate sunt:
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…