Analiza uzuală care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor

Analize uzuale cancer. Analiza uzuală care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor. Este vorba despre detectarea PSA în sânge (antigen specific prostatic), un test medical care ajută la diagnosticarea timpurie a cancerului de prostată, cel mai răspândit cancer al bărbaților. 

Cancerul de prostată ar trebui să îngrijoreze cel mai mult. În faza precoce, nu provoacă simptome.

„Uneori, simptomatologia este cea întâlnită în afecțiuni benigne – hiperplazia benignă de prostată. Aceste simptome includ: polachiuria (urinare frecventă), polachiurie nocturnă (urinare frecventă în timpul nopții), disurie (urinare cu dificultate), jet urinar slab proiectat, fără forță, hematuria (urinare cu sânge- mai frecventă la pacienții cu cancer)”, vin explicațiile medicului urolog Roberto Lazăr.

Disfuncțiile erectile, frecvente în cancere

Cancerul de prostată poate provoca probleme la nivelul funcției și performanței intime cum ar fi ejacularea dureroasă, disfuncția erectilă, scăderea libido-ului. O dată cu avansarea bolii pot apărea oboseala, lipsa poftei de mâncare, dureri pelvine/abdominale, pierdere în greutate etc.

„Cancerul de prostată se poate răspândi și în alte părți ale corpului provocând simptome suplimentare (dureri osoase, fracturi osoase inclusiv la nivelul coloanei vertebrale, tuse, hemoptizie – spută cu sânge, icter, hepatomegalie tumorală- mărirea de volum a ficatului prin metastaze la nivelul ficatului etc)”, mai detaliază medicul Roberto Lazăr.

Analiza uzuală care depistează cancerul înainte de apariția simptomelor

Pe lângă simptome, anumite analize pot ajuta la depistarea timpurile a acestui tip de cancer. Este  vorba despre detectarea PSA în sânge (antigen specific prostatic) și de biopsie.

„Detectarea PSA se face de rutină în laboratoarele și spitalele din România. Decelarea întâmplătoare a unor valori crescute ale PSA trebuie urmată de vizita la urolog. Orice bărbat trecut de 50 de ani trebuie să facă, anual, aceasta analiză de sânge”, recomandă specialistul.

Interpretarea analizelor ar trebuie făcută de medicul urolog, pentru că antigenul specific prostatic (PSA) este crescut și în infecții ale prostatei, inflamații etc.
Următorul pas dacă valorile PSA sunt peste cele admise, iar la examinarea fizică se observă modificări specifice tumorale la nivelul prostatei sau dacă există anomalii imagistice prostatice (ecografice, tomografice etc), este obligatorie efectuarea puncției prostatice. Această investigație se face sub anestezie locală.

„Fără biopsie pozitivă nu putem afirma că un pacient are cancer de prostată chiar dacă simptomele sunt sugestive, chiar dacă valorile PSA sunt crescute și chiar dacă examinarea fizică este înalt sugestivă”, conchide expertul în urologie.

Medicul urolog propune ca măsuri pentru ținerea sub control a problemelor urologice

  • elaborarea unor programe naționale pentru depistarea, prevenirea și tratarea acestor afecțiuni,
  • consolidarea unui sistem urologic național integrat prin eliminarea disparităților dintre centrele universitare și restul orașelor. „În momentul de față, există un deficit major de medici specialisti urologi în teritoriu. Trebuie menționat că și colaborarea urologului cu medicul de familie este esențială”, adaugă medicul Roberto Lazăr.
  • screening-ul cancerului de prostată prin controale anuale la medicul urolog după 50 de ani (examen clinic, PSA, ecografie de aparat urinar) și „pedepsirea” celor care nu fac analizele. ”În SUA, pacienții care nu se prezintă, anual, la medicul de familie cu PSA (antigen specfic prostatic) lucrat, în momentul în care este diagnosticat cu cancer de prostată, va plăti toate costurile tratamentului bolii”, mai spune urologul.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

11 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

40 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: