Analiza pe care trebuie să o facă orice persoană trecută de 35 de ani. Depistează ficatul gras

Analiza care depistează ficatul gras. Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul uman, îndeplinind zilnic peste 500 de funcții vitale și participând la aproape toate procesele metabolice.

Bolile cronice ale ficatului afectează la nivel global până la 844 milioane de oameni. Ca și în cazul altor afecțiuni cronice, bolile hepatice evoluează în liniște, în primele faze, fără simptome, iar când acestea devin vizibile și deranjante boala se află deja într-un stadiu avansat.
Medicii atrag atenția asupra uneia dintre cele mai întâlnite, dar insuficient diagnosticate și tratate afecțiuni ale ficatului, Boala Ficatului Gras.

Ce este Boala ficatului gras?

Descrisă drept manifestarea hepatică a sindromului metabolic, este o afecțiune definită ca acumularea de grăsime în exces la nivelul celulelor hepatice.

”Boala ficatului gras este dificil de identificat de către pacient deoarece nu se manifestă prin simptome specifice. De aceea este recomandat ca orice persoană cu vârsta de peste 35 de ani să facă anual o ecografie abdominală pentru a-și verifica sănătatea ficatului.

Ficatul gras este o afecțiune cu evoluție progresivă și uneori este diagnosticată în stadii avansate de boală. Cu cât este depistată mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari și poate fi evitată evoluția spre forme severe” – a declarat Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu, medic primar gastroenterologie, șef de clinică Gastroenterologie 2 Institutul Clinic Fundeni.

Cum tratăm ficatul gras?

”Tratamentul bolii ficatului gras se bazează pe 2 piloni principali: modificarea stilului de viață (care presupune: alimentație echilibrată, controlul greutății, evitarea sedentarismului și a fumatului) și tratament medicamentos hepatotrop cu agenți medicamentoși a căror eficacitate a fost demonstrată clinic”, subliniază Prof. Univ. Dr. Mihai Mircea Diculescu.

Societatea Română de Gastroenetrologie și Hepatologie precizează că „tratamentul farmacologic hepatoprotector trebuie să se facă conform principiilor medicinei bazate pe dovezi, cu medicamente care și-au dovedit eficacitatea în studii clinice(…) Nu este recomandată utilizarea hepatoprotectoarelor cu statut de supliment alimentar, dacă compoziția lor nu este clar studiată.

Boala ficatului gras reprezintă o problemă majoră de sănătate care trebuie abordată cu maximă responsabilitate. Pe de o parte, populația trebuie să fie foarte atentă la stilul de viață. Pe de altă parte, este important să se adreseze medicului pentru un diagnostic și un tratament medicamentos corect și eficient.

Recent Posts

Ce înseamnă să găsești bani pe stradă? Mesajul ascuns din numerologie

Este un semn de noroc să găsești bani? V-ați întrebat vreodată ce înseamnă să găsești…

10 minute ago

Doctor: Acesta este cel mai bun pește pentru glanda tiroidă

În ciuda faimei sale negative, tonul este considerat cel mai bun pește pentru tiroidă. Acest…

40 de minute ago

Costisitoarele horoscopului! EA se află pe locul 1. Vrea doar BANII tăi

Datorită horoscopului putem cunoaște caracteristicile oamenilor și putem afla cine sunt costisitoarele zodiacului. Te numeri…

o oră ago

Această legumă poate prelungi viața cu 10 ani dacă este consumată zilnic

O legumă care prelungește viața cunoscută de toată lumea este usturoiul. În mod uimitor, oamenii…

2 ore ago

Un alt fenomen lovește România. Vine prăpădul în aceste zone! Prognoza ANM, modificată de urgență

În continuare, vremea pare să sufere transformări radicale. În urma ciclonului Boris, un nou ciclon…

2 ore ago

Nou studiu: Acest alcool reduce riscul de demență

Un nou studiu realizat de oamenii de știință britanici sugerează că consumul de alimente bogate…

3 ore ago

Citeste si: