Sari la conținut

Analiza microscopică a pielii, standardul de aur în psoriazis

Ziua Internațională a psoriazisului

Piela înroşită pielii, descuamată, pruritul și durerea sunt simptome care afecteaza pielea, dar psoriazisul nu reprezintă doar o afecţiune inestetică a pielii. 

Printre simptomele caracteristice psoriazisului se numără zonele tegumentare roșii, reliefate, acoperite cu o crustă, argintie, asemănătoare solzilor.

Totodată, pielea uscată, crăpată, care poate sângera, mâncărimea, arsura sau durerea, umflăturile și articulațiile rigide sunt și ele simptome ale psoriazisului.

Starea permanentă de inflamație are un impact asupra întregului organism, astfel că psoriazisul este asociat cu diverse tulburări, cum ar fi bolile cardiovasculare, metabolice, steatoza hepatică, spondilita anchilozantă și artrita psoriazică, care afecteaza pana la 30% dintre pacienți .

Peste 500.000 de români suferă de această maladie.

Datele oficiale spun că 4% din locuitorii ţării noastre sunt înregistraţi, iar vârsta de debut a scăzut sub 15 ani.

 România este pe primele locuri în Europa ca număr de pacienţi această boală.

Există însă un  anticorp monoclonal, primul de acest fel,  care neutralizează proteina responsabilă pentru semnele cutanate ale Psoriazisului. 

“The secukinumab este un anticorp monoclonal care, prin neutralizarea unei proteine care se găseşte în concentraţii mari în pielea afectată de psoriazis, interleukina – 17A , întrerupe ciclul inflamator “, a explicat Giampiero Girolomoni, Președinte SIDeMaST, Societatea Italiană de Dermatologie medicală, Chirurgie Estetică și Boli cu transmitere sexuală și profesor de dermatologie la Universitatea din Verona.

Analiza microscopică a pielii este standardul pentru diagnosticul de certitudine al bolilor de piele (psoriazis, boli autoimune, alopecie, chist, eczeme sau lichen plan).

Indiferent dacă vorbim despre psoriazis, bolile autoimune, alopecie, chist, eczeme sau lichen plan, este manevra prin care proba recoltată ajunge în laborator unde este orientată și disecată conform unui protocol specific.

În funcție de cerințele medicului sau de afecțiunea medicală care este suspectată, se trece printr-un proces tehnologic complex la finalul căruia se obțin secțiuni de 5 microni care sunt etalate pe lame microscopice.

În final, medicul histopatolog examinează la microscop aceste preparate și analizează particularitățile afecțiunii medicale pentru a preciza care este diagnosticul.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel