Din cuprinsul articolului
Expert în medicina de dezastru, profesorul doctor Dan-Ioan Mănăstireanu a pus bazele primului masterat de medicină de dezastru din România și a participat la teatrele de operații din Somalia și Kosovo. În 1995, a fost primul medic primar de medicină de urgență, iar în 1999 a înființat Unitatea de Primire Urgenţă din Spitalul Militar Central. A fost director general al Spitalului Elias și director adjunct al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central.
În contextul recordurilor negative înregistrate de țara noastră privind numărul de pacienți infectați, a numărului de decese, dar și a situației critice din ATI, expertul în medicina de dezastru, profesorul doctor Dan-Ioan Mănăstireanu propune un set de măsuri drastice.
„Trebuie luate măsuri foarte drastice, printre care vaccinarea tuturor cadrelor medicale. Dacă vrem să ținem școlile deschise, vaccinarea tuturor profesorilor. Am avut o vară întreagă de liniște și uzuri, în care nu s-a făcut nimic pentru convingerea oamenilor. Acum, nu avem decât să luăm măsuri drastice. Măsurile trebuie luate de un om care nu este compromis, iar conducerea sistemului sanitar este absolut compromisă, iar oamenii nu mai au încredere în ei”, explică profesorul Dan-Ioan Mănăstireanu,
Tot acesta subliniază că eșecul campaniei de vaccinare trebuie căutat la nivelul clasei politice, dar și în presă.
„Medicina de dezastru nu este medicină, ci organizare, leadership cu mână de fier. Nu avem medici, medicamente, nu avem locuri și avem o multitudine de bolnavi. Acestea sunt condițiile medicinei de dezastru, iar în aceste condiții, organizarea și conducerea contează. Avem nevoie de lideri, nu de oameni politici și, din păcate, șeful DSU nu s-a impus ca un lider, iar cea mai clară demonstrație este că nici pe subordonații lui nu a reușit să-i convingă să se vaccineze. Peste 40% nu sunt vaccinați dintre cei care lucrează acolo. Medicina de dezastru nu este una a democrației, este o medicină de dictatură”, spune profesorul Mănăstireanu, pentru Gândul.
Medicul militar susține că varianta actuala a CNSU are o componență „inadecvată”.
„În ultimele zile am discutat cu câţiva colegi din ţară. Un plan de măsuri care poate să fie realizat în 7 zile. Ca măsuri organizatorice, un comitet care să preia conducerea acțiunea sub patronajul logic şi activ al preşedintelui ţării.
Din păcate acest misterios fantomatic CNSU are o componența inadecvată. El este comparabil cu un organism care se ocupă cu curăţat zăpada în Bucureşti. Un comitet pe care eu l-am imaginat din 5 oameni din care 4 să fie ultra specialişti şi un om care să reprezinte în mod real preşedintele ţării şi să păstreze legătura şi să aibă rolul de a informa Guvernul şi Parlamentul ce trebuie să facă.
2. Recâștigarea încrederii populației, în sensul unor măsuri clare adresate în primul rând către mass-media şi apoi către personalitățile cu impact puternic.
3. Testarea populației. Sunt adept al testării dar alături de vaccinări ţintite”, a spus profesorul Dan-Ioan Mănăstireanu”
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…