Din cuprinsul articolului
Un test de sânge poate diagnostica boala Alzheimer cu o precizie de aproximativ 95%, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista JAMA Neurology, la care au participat cercetători de la Spitalul Sant Pau (Barcelona).
Această cercetare, care vizează găsirea de biomarkeri în sânge care să permită un diagnostic mai puțin invaziv, confirmă că proteina TAU 217 fosforilată (p-tau217) este foarte precisă în identificarea bolii, potrivit spitalului catalan.
În urmă cu câțiva ani, singura posibilitate de a detecta această boală neurodegenerativă era studiul „post-mortem” al creierului, până când au fost descoperiți biomarkeri care permit identificarea ei prin analiza lichidului cefalorahidian.
Acest studiu arată că p-tau217 oferă o acuratețe comparabilă cu cea a biomarkerilor din lichidul cefalorahidian și este deosebit de eficient în detectarea modificărilor longitudinale, chiar și în stadiile preclinice ale bolii.
Cercetătorul Grupului de Neurobiologie a Demenței de la Institutul de Cercetare Sant Pau și șeful platformei de biomarkeri din cadrul Unității de Memorie a aceluiași spital, Dr. Daniel Alcolea, asigură că „dintre toți biomarkerii studiați în prezent, acesta este cel care a dat cele mai bune rezultate”.
În plus, această nouă tehnică ar putea reduce cu 80% nevoia de teste suplimentare necesare pentru a confirma diagnosticul.
În acest sens, cercetătorul și directorul Serviciului de Neurologie al aceluiași spital, Dr. Alberto Lleó, dă asigurări că „implementarea acestui tip de test ar putea îmbunătăți semnificativ evaluarea clinică și recrutarea pentru studii clinice, precum și facilitarea gestionării pacienților și asigurarea accesului în timp util la terapiile care modifică boala”.
Studiul se bazează pe eșantioane de 786 de pacienți cu o vârstă medie de 66,3 ani, analizate în Suedia.
Cercetătorii au analizat date din trei cohorte observaționale: Translational Biomarkers in Aging and Dementia (TRIAD) din Canada, Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention (WRAP) din Statele Unite și Sant Pau Initiative on Neurodegeneration (SPIN) din Barcelona, conchide sursa.
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…
7 semne ale deficienței grave de VITAMINA D pe care nu trebuie să le ignori.…