Adenomul de prostată sau hiperplazia benignă de prostată (HBP), numită în termeni populari „prostată”, este o afecțiune benignă. Datele statistice arată că această tumoră benignă a prostatei apare la aproximativ jumătate din bărbații cu vârsta de 50 ani și la 90% din bărbații peste 80 ani.
Însă, dacă vrei să rămâi sănătos cât mai mult timp și ești bărbat trebuie să-ți faci un set de analize după 50 de ani. Mai exact, orice bărbat trebuie să-și facă tușeul rectal și dozarea PSA (antigen prostatic specific). Medicii spun că o valoare mare a antigenului prostatic specific (PSA) nu înseamnă întotdeauna prezența cancerului de prostată. Dar, este recomandat ca medicul specialist urolog sau medicul de familie să vadă rezultatele acestei analize, anual.
Dimensiunea normală a prostatei este asemănătoare unei nuci. Aceasta începe să crească în volum după vârsta de 55 de ani. Pe măsură ce prostata crește, are loc comprimarea ureteri și blocarea fluxului urinar, ducând la îngreunarea eliminării urinei. Altfel spus, atunci când un bărbat cu HBP urinează vezica nu se golește complet, iar riscul de apariție a calculilor urinari și a infecțiilor de tract urinar este în creștere.
De regulă, bărbatul nu are niciun simptom iar dacă sunt prezente numai anumite inflamații, nu mereu va primi tratament. Însă dacă pacientul urinează des, inclusiv noaptea, în cantități mici și are dificultăți în gestionarea jetului urinar, medicul urolog poate să prescrie tratamente în funcție de stadiul afecțiunii.
Iată ce simptome ar trebui să te trimită la medicul specialist urolog:
În ce constă tratamentul:
Acum mulți ani, acești pacienți erau supuși operației. În zilele noastre însă tratamentul este cu alfa-blocante și inhibitoare. Tratamentul medicamentos pentru adenomul de prostată, nu este unul care vindecă boala. Rolul lui este de a ameliora simptomele și de a opri progresia bolii. Alfa-blocantele pot micșora din intensitatea simptomele, iar tratamentul cu inhibitoare are rolul de a reduce volumul prostatic și simptomele afecțiunii. Important este și regimul alimentar care va consta în creșterea consumului de fibre și fructe pentru evitarea constipației, nu se va consuma alcool și nici cafea. La operație ajung doar pacienții care au complicații precum: retenția completă de urină și prezintă hematurie.
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…