Sari la conținut

Analiză AI: 1 din 5 oameni suferă de COVID de lungă durată

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Potrivit criteriilor stabilit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru afecțiunea post-Covid-19, numită de obicei „Covid prelungit“, simptomele apar în cel mult 3 luni după infecție, durează cel puțin 2 luni și nu pot fi explicate printr-un diagnostic alternativ.

Definiția a fost elaborată după consultarea experților și pacienților și s-a realizat prin consens pe baza metodei Delphi – o abordare a procesului de analiză a problemelor, care oferă garanția că deciziile propuse sunt examinate din toate perspectivele.

Cele mai frecvente simptome ale Covid prelungit sunt oboseala, dificultățile de respirație și disfuncția cognitivă. Simptomele afecțiunii pot fluctua în timp și apar fie după recuperarea în urma uner forme severe de Covid-19, fie persistă după boala inițială.

O nouă analiză asistată de inteligența artificială (AI)

Mai mult de unul din cinci americani suferă probabil de Covid prelungit, a constatat o nouă analiză asistată de inteligența artificială (AI).

Analiza sugerează că aproape 23% dintre adulții din Statele Unite prezintă simptome de Covid de lungă durată, conform rezultatelor publicate în revista Med. Aceasta este mult mai mare decât prevalența de 7% a Covid prelungit care a fost sugerată de alte studii, au indicat cercetătorii.

Adevărata povară a COVID lung

„Întrebările cu privire la adevărata povară a COVID lung – care până acum au rămas evazive – par acum mai la îndemână”, a declarat cercetătorul principal Hossein Estiri, șeful cercetării AI la Mass General Brigham din Boston, unul dintre spitalele universitare Harvard.

Pentru studiu, cercetătorii au dezvoltat un instrument de inteligență artificială care poate analiza cantități mari de fișe medicale electronice în căutarea simptomelor frecvent subtile legate de COVID de lungă durată.

Aceste simptome pot apărea într-o gamă largă de sisteme ale organismului și includ oboseală, tuse cronică, probleme cardiace și „ceață cerebrală”. Acestea apar de obicei la săptămâni sau luni după ce o persoană se scutură de infecția inițială cu SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă boala Covid-19.

noduli pulmonari
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

„Instrumentul de inteligență artificială ar putea transforma un proces de diagnosticare greoi într-unul rapid și concentrat, oferindu-le medicilor puterea de a înțelege o afecțiune dificilă”, a declarat Estiri într-un comunicat de presă al Mass General.

Potrivit cercetătorilor, AI caută în special simptome care nu pot fi explicate prin istoricul medical al unei persoane, care persistă de două luni sau mai mult și care apar după o infecție cu coronavirus.

De exemplu, AI poate detecta dacă dificultățile de respirație ar putea fi explicată prin insuficiență cardiacă preexistentă sau astm, mai degrabă decât prin Covid prelungit.

„Medicii se confruntă adesea cu necesitatea de a se descurca într-o rețea încâlcită și vastă de simptome și istorii medicale, nefiind siguri ce să aleagă, în timp ce jonglează sarcini de lucru încărcate. Având un instrument alimentat de AI care poate face metodic acest lucru pentru ei ar putea fi o schimbare de joc”, a declarat autorul  principal al studiului, dr. Alaleh Azhir, potrivit 360medical.ro.

Pe baza acestor parametri, AI a estimat că aproape 23% dintre americani au probabil Covid de lungă durată, o cifră despre care cercetătorii susțin că se aliniază mai strâns cu tendințele naționale.

Cercetătorii intenționează să lanseze public inteligența artificială cu acces liber, astfel încât medicii și sistemele de sănătate să o poată utiliza și testa.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel