Din cuprinsul articolului
ANAF ne verifică banii. Agenția Națională de Administrare Fiscală a început să verifice de la produse cosmetice și telefoane mobile, până la îmbrăcăminte, o mare parte din vânzările realizate pe site-uri de anunțuri și pe grupurile de rețelele sociale au scăpat până acum de ochii Fiscului.
ANAF: 11.000 de persoane fizice au fost notificate
Până în prezent, 11.000 de persoane fizice au fost notificate de ANAF cu privire la neregulile constatate.
Această acțiune vine într-un context în care discuțiile despre impozitarea veniturilor obținute din comerțul online au devenit tot mai actuale. Autoritățile subliniază însă că nu orice vânzare online presupune o obligație de declarare a veniturilor. ANAF continuă să monitorizeze piața pentru a identifica persoanele care fac tranzacții comerciale semnificative fără a plăti taxe.
Românii trebuie să fie conștienți de faptul că, în anumite condiții, vânzările realizate online pot atrage obligații fiscale.
Limita în ceea ce privește impozitarea veniturilor
Cosmin Neculiță, inspector șef serviciu antifraudă, a subliniat că limita în ceea ce privește impozitarea veniturilor obținute din comerțul online se află în intenția persoanei care desfășoară această activitate.
Potrivit acestuia, în cazul în care o persoană vinde produse din garderoba proprie sau obiecte pe care le mai are prin casă, cum ar fi biciclete, ca parte a unei curățenii de primăvară, nu există nicio problemă, iar ANAF nu va aplica sancțiuni sau nu va emite decizii de impunere, deoarece aceste venituri sunt considerate neimpozabile conform Codului Fiscal.
Însă, dacă activitatea devine una repetitivă, iar persoana cumpără produse pentru a le revinde pe platformele online, atunci intenția de a obține venit devine clară, iar venitul obținut va fi impozabil și va necesita declararea acestuia la autoritățile fiscale, a explicat inspectorul.
Cosmin Neculiță a explicat că, la începutul activității Direcției, a fost mai dificil să identifice persoanele care efectuează expediții, dar din 2023 a fost implementat un formular specific, respectiv declarația 395.
Aceasta trebuie depusă de firmele de curierat și sintetizează toate expedițiile realizate de orice entitate, fie persoană fizică, fie juridică, care efectuează livrări contra ramburs. În baza acestei declarații, autoritățile pot genera analize de risc și pot verifica numărul de expediții realizate de fiecare persoană, precum și valoarea rambursurilor încasate.
„La momentul începerii activității acestei direcții, ne-a fost un pic mai greu de a identifica persoanele care efectuează expediții, însă din 2023 s-a implementat un formular specific. Este vorba despre declarația 395, pe care o depun firmele de curierat în care sunt sintetizate toate expedițiile realizate de către orice entitate, persoană fizică sau juridică, contra ramburs.
În baza acestei declarații putem genera analize de risc și putem verifica fiecare persoană câte expediții a realizat și, de asemenea, cuantumul rambursurilor încasate”, a explicat Neculiță, potrivit Capital.