Sari la conținut

ANAF acordă noi vouchere de la 1 ianuarie 2024! Ce categorii de persoane pot primi acest beneficiu

asistenta sociala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
A fost adoptat proiectul de lege privind reforma asistenței sociale

Potrivit Agenției Naționale de Administrare Fiscală, românii pot primi, începând cu 1 ianuarie 2024, noi vouchere de la stat. Transferul acestor tichete este interzis, însă pot fi transformate în bani.

Este vorba despre persoanele care prestează activități în gospodăriile unei familii sau ale unui persoane singure care vor fi remunerate cu tichete casnice.

Potrivit legii, activitatea casnică reprezintă activitatea ocazională, necalificată, desfășurată de un prestator casnic în legătură cu gospodăria/gospodăriile unei familii sau a/ale unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. În lege se precizează faptul că activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Românii vor putea beneficia de aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Tichetul va avea o valoare nominală de 15 lei, care va putea fi ajustată anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Activitățile pentru care se emit tichete

Activitățile pentru care pot fi emise tichete includ serviciile de curățenie și igienizare, spălatul și călcatul rufelor, serviciile de croitorie, serviciile de preparare a hranei, serviciile de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Totodată, prin tichete de activități casnice pot fi remunerate și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă. Important de subliniat este faptul că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic, potrivit antena3.ro.

Numărul orelor, dar și volumul de muncă, se stabilesc între beneficiarul casnic și prestatorul casnic. Cu toate acestea, durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore, respectiv 6 ore pentru prestatorii casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani.

De unde se pot achiziționa voucherele

– de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București
– de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale
– de pe platformă electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, care este accesibilă online sau prin  intermediul unei aplicații mobile, de pe orice dispozitiv electronic.

Un lucru extrem de important este faptul că tichetele de activități pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii acestora, la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă sau de la furnizorul de serviciu universal ori, după caz, prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de către prestatorul casnic prin platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice.

În situația în care prestatorul casnic nu este asigurat în sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate, acesta dobândește calitatea de asigurat, fără plata contribuției, și are dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, precizează ANAF.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel