Categories: Expertul zilei

Amprente din creier care pot detecta semnele precoce bolii Alzheimer. STUDIU

Există amprente individualizate ale creierului care pot ajuta la identificarea semnelor precoce ale bolii Alzheimer la adulții în vârstă, spun oamenii de știință.

O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud a folosit o nouă tehnică de imagistică a creierului pentru a studia modificările subtile care apar în funcționarea creierului la pacienții pre-simptomatici cu Alzheimer.

Amprente din creier care pot detecta semnele precoce bolii Alzheimer. STUDIU

Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer (AD) include acumularea de proteine beta-amiloid în creier. Folosind noua tehnologie de cartografiere a creierului, cercetătorii au încercat să stabilească o legătură între modificările subtile ale funcției creierului și scăderea performanței cognitive.

Modificările au fost evaluați folosind teste bazate pe comportament, a spus universitatea într-un comunicat de presă.

„Studiile anterioare nu au găsit o asociere între funcția creierului și comportamentul în AD preclinic”, a spus cercetătorul principal Andreana Benitez.

„Folosind aceste hărți individualizate ale funcției creierului, am găsit un potențial motiv bazat pe creier pentru schimbări cognitive foarte subtile în această fază incipientă a bolii”.

Cercetătorii cred că noua tehnologie este o descoperire în cercetarea Alzheimer, deoarece metodele standard nu au putut detecta modificările unice ale creierului la diferiți indivizi.

Stephanie Fountain-Zaragoza, care a făcut parte din studiu, publicat în revista Brain Connectivity, a spus că metoda indică unde se află diferitele regiuni funcționale din creierul fiecărui individ.

Legarea funcției creierului de comportament

Oamenii de știință au efectuat un studiu de cohortă cu 149 de persoane din grupa de vârstă 45-85 de ani – niciunul dintre ei nu a avut semne de scădere a performanței cognitive.

Participanții au fost supuși unei tomografii cu emisie de pozitroni (PET) și apoi au fost împărțiți în două grupuri diferite, în funcție de dacă aveau sau nu acumulări de proteine ​​amiloid în creier.

Pentru a genera „amprentele creierului”, au fost efectuate și scanări RMN. Folosind tehnici bazate pe cercetare, participanții au fost evaluați pentru puterea funcționării lor cognitive.

Cercetătorii au descoperit că cei cu abilități mai slabe de procesare a informațiilor au prezentat modificări în amprenta creierului, ceea ce sugerează că aveau acumulare de beta-amiloid sau Alzheimer preclinic.

„Un creier sănătos are de obicei un echilibru de conectivitate în interiorul și între rețelele sale”, a spus Fountain-Zaragoza. „Am descoperit că în AD preclinic – când acumularea de amiloid este prezentă în creier – acest echilibru poate fi perturbat, ceea ce poate duce la ca informațiile să nu mai fie procesate la fel de eficient.”

Studiul a subliniat că chiar și acumularea minusculă de proteine poate afecta abilitățile cognitive, cu mult înainte ca simptomele să devină vizibile. Modificările în conectivitate în și în jurul rețelelor cerebrale pot fi legate de pierderea abilităților de procesare a informațiilor, au observat cercetătorii.

Ei speră că descoperirile vor extinde domeniul de aplicare pentru o cercetare mai bună asupra dinamicii bolii Alzheimer.

În viitor, cercetătorii caută să exploreze traiectoria modificărilor creierului în timpul progresului bolii Alzheimer și să vizeze golurile din rețelele creierului pentru a veni cu potențiale tratamente.

Recent Posts

Primul semn prevestitor al bolii Alzheimer. Apare înaintea problemelor de memorie

Primul semn prevestitor al bolii Alzheimer. Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea…

19 minute ago

Pensionari, angajați pe sume uriașe la această companie

Pensionari, angajați pe sume uriașe la SC Citadin SA, o companie subordonată Primăriei Iași. Trei…

50 de minute ago

Hepatita autoimună poate apărea la oricine. Vasele de sânge sparte pe picioare, unul din semnele alarmante

Hepatita autoimună este o afecțiune cronică rară a ficatului, în care sistemul imunitar începe să…

o oră ago

Avertizarea meteo: Un nou ciclon lovește Europa. Sunt așteptate furtuni puternice în aceste zone din România

Avertizarea meteo. Un nou ciclon format în bazinul Mediteranei își face simțită prezența în sudul…

2 ore ago

Măsuri cheie pentru combaterea fumatului propuse de un chirurg oncolog. Rolul alternativelor fără fum

În cadrul celui de-al 7-lea Summit Privind Reducerea Efectelor Nocive ale Fumatului, desfășurat pe 16…

2 ore ago

Cele trei zodii care se căsătoresc după 40 de ani. Își găsesc târziu sufletul-pereche

Există anumite zodii care tind să amâne căsătoria până la vârste mai înaintate, trecând chiar…

3 ore ago

Citeste si: