Amorțeală și furnicături. De ce apar aceste simptome, ar trebui să ne facem griji?

Amorțeală și furnicături. Orice senzație neobișnuită ce apare în corp apasă butonul de panică pentru mulți dintre noi. Un sentiment mai ciudat este atunci când o parte a corpului îți amorțește. De ce se întâmplă acest lucru, ce o cauzează? Este un motiv de îngrijorare?

În anumite cazuri, amorțeala și furnicăturile nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece sunt trecătoare. În plus, senzația de amorțeală și furnicături nu este ceva foarte neobișnuit, deoarece aproape toată lumea o experimentează. Healthdigest arată de ce nu ar trebui să ne facem griji.

Termenul medical folosit pentru a descrie amorțeala și furnicăturile este parestezia. Aceasta poate apărea sub alte forme: senzația de ace în piele, de înțepături, senzații asemănătoare șocurilor electrice. Există multe cauze ale apariției amorțelii și furnicăturilor. Adesea, este ceva inofensiv, dar, uneori, parestezia poate fi cauzată de o afecțiune medicală.

Când și cum apar
Amorțeala și furnicăturile apar, de obicei, la picioare, brațe sau la palme. De obicei dispar rapid. Un caz tipic de amorțeală și furnicături este atunci când dormim într-o poziție proastă.

Amorțeala și furnicăturile indică faptul că nervii nu funcționează așa cum ar trebui. Nervii sunt responsabili pentru transmiterea semnalelor de la creier în măduva spinării și în fiecare parte a corpului. Dacă nervii dintr-o anumită parte a corpului sunt iritați sau dacă activitatea lor este întreruptă, apare senzația de amorțeală, furnicături sau altă formă de parestezie. Aceasta este, de obicei, temporară, iar nervii revin la activitatea lor normală.

Uneori, pe lângă amorțeală și furnicături, s-ar putea să observați și alte senzații anormale: un membru se simte diferit față de celălalt, zona afectată se simte diferită la atingere, slăbiciune musculară sau durere. Acest lucru sugerează că ar putea exista o afecțiune mai gravă și că este nevoie de o evaluare medicală pentru a găsi cauza.

Presiunea poate provoca o circulație proastă

De cele mai multe ori, acea senzație ciudată de amorțeală și furnicături apare când o parte a corpului este supusă unei presiuni constante și intense. Acest lucru cauzează o obstrucție a transmiterii semnalelor nervoase, ceea ce duce la pierderea senzației în acea regiune sau la experimentarea unei senzații neobișnuite.

Presiune pe un nerv

Când eliberați presiunea, aveți o senzație de furnicături sau de „înțepături” deoarece nervii declanșează semnale în exces, pe măsură ce revin la activitatea normală. De asemenea, presiunea poate provoca o circulație proastă. Acest lucru perturbă funcția nervoasă, deoarece nervii au nevoie de oxigen și glucoză din sânge pentru a funcționa bine.

O poziție incomodă poate duce la apariția amorțelii și furnicăturilor. De exemplu, când stăm mult timp picior peste picior punem presiune pe nervul peronier, iar asta poate provoca o senzație de furnicături la picior sau la nivelul piciorului inferior.

Comprimarea nervului median

Dacă v-ați trezit dimineața cu mâinile amorțite, cel mai probabil ați comprimat nervul median sau ulnar, dormind cu coatele îndoite. O altă cauză probabilă este dormitul cu capul pe antebraț, deoarece astfel se pune presiune asupra nervului radial.

Amorțeală și furnicături. Nervii sunt alcătuiți din mănunchiuri de fibre, cunoscute sub numele de axoni. Fibrele nervoase au țesuturi de protecție, iar multe fibre sunt acoperite de mielină. Învelișul de mielină izolează axonul și provoacă trecerea rapidă a semnalelor. Leziunile nervilor pot afecta țesuturile de protecție sau teaca de mielină.

Acest lucru ar putea proveni dintr-o leziune externă sau orice afecțiune care irită, rupe sau pune presiune pe un nerv. Când un nerv este deteriorat, simptomele resimțite depind de funcția fibrelor nervoase afectate și de amploarea leziunii. De exemplu, cea mai ușoară formă de afectare a nervului (cunoscută sub numele de neuropraxie) afectează teaca de mielină. Formele mai severe de afectare variază, de la deteriorarea țesuturilor de protecție, până la secționarea completă a nervului.

Recent Posts

O nouă majorare a pensiilor de pe 1 ianurie 2025

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a anunțat că pensiile din România vor fi…

3 ore ago

Care sunt cele mai sigure țări dacă izbucnește un război mondial cu arme nucleare

Pe măsură ce tensiunile globale cresc, tot mai mulți oameni se întreabă unde ar putea…

3 ore ago

De ce recomandă medicii vitamina D în lunile cu „r”

Vitamina D, denumită adesea „vitamina soarelui”, joacă un rol esențial în sănătatea organismului nostru. În…

4 ore ago

Ce se întâmplă cu unele pensii din 2025. O nouă inițiativă legislativă

Peste 700.000 de pensionari români au primit decizii de recalculare a pensiilor care indică sume…

4 ore ago

Semnele unui colesterol crescut care apar imediat după ce mănânci

Colesterolul este un tip de grăsime prezentă în fiecare celulă din corpul nostru, esențială pentru…

5 ore ago

Horoscop 23 – 29 septembrie. Zodia care primește o sumă neașteptată de bani

Horoscopul săptămânii 23 - 29 septembrie. Săptămâna aceasta aduce schimbări interesante și provocări pentru toate…

5 ore ago

Citeste si: