Categories: Ştiri sănătate

Amigdalele nu trebuie scoase înainte de pubertate!

Intervenţia chirurgicală asupra amigdalelor (numită amiladectomie) ar trebui amânată până după vârsta pubertăţii, datorită rolului imunitar pe care-l au amigdalele, potrivit ultimelor recomandări ale medicilor.

Este absolut normal ca un copil  să facă două-trei pusee de amigdalită acută într-un an. Mai exact amigdalele se umflă iar copilul are:

* Dureri intense în gât;

* Nu are poftă de mâncare;

* Face febră;

* La examenul clinic, medicul constată aspect de amigdalită acută eritematosă, adică roşeaţă în gât sau chiar puroi (depozite albicioase în jurul amigdalelor).

Operaţia de polipi scapă copilul şi de amigdalite

Specialiştii susţin că dacă polipii sunt operaţi la timp, de multe ori efectul este extrem de benefic şi asupra evoluţiei amigdalitei. Există cazuri în care indicaţia de operare a amigdalelor se pune însă înainte de vârsta pubertăţii. Este vorba de aşa numita amigdalită cronică hipertrofică – amigdalele sunt mari şi cauzează dificultăţi de respiraţie şi de deglutiţie (mestecare) pentru copil.

Operarea amigdalelor trebuie făcută şi dacă este vorba de amigdalita cronică focar de infecţie, depistată prin analize de sânge. În astfel de situaţii se încearcă mai întâi un tratament medicamentos, cinci-zece zile cu antibiotic, după care se face moldaminizarea: copilului i se dă un flacon de moldamin (o penicilină retard), timp de 7 zile, în încercarea de a constantele biologice. Dacă acestea nu revin la normal după trei-şase luni de zile, atunci este obligatorie operaţia, pentru prevenirea unor complicaţiile, care pot fi de natură cardiacă, articulară sau renală.

Boli favorizate de alimentaţie şi poluare

Nu e obligatoriu ca toţi copiii să facă polipi sau să aibă nevoie de scoaterea amigdalelor. Complicaţiile ţin mult de condiţiile de mediu şi de mâncarea pe care o primeşte copilul. În Bucureşti, unde mediul este foarte poluat iar copii mănâncă nesănătos, multe produse de fast-food, şi ţesutul limfatic se dezvoltă mai mult. Un copil care mănâncă echilibrat, natural, cu cât mai puţine prăjeli şi E-uri are şanse să sufere mai puţin din cauza polipilor şi amigdalelor inflamate.

* Orice copil poate fi operat de polipi şi amigdale. Medicul trebuie să fie însă corect în aprecierea indicaţiei: nici să nu se grăbească cu operaţia, nici să nu o amâne, dacă ea se impune. Pentru a fi siguri de decizia luată, părinţii pot consulta mai mulţi specialişti ORL.

* De principiu, ORL-iştii pot fi găsiţi în spitalele judeţene. Nu este obligatoriu ca operaţia de extirpare a polipilor şi amigdalelor să fie făcută de un specialist ORL de copii. Orice medic ORL o poate face.

 

Recent Posts

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

12 minute ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

43 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

o oră ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

2 ore ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

3 ore ago

Citeste si: