Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează echilibrul, cum ar fi: O inflamație a urechii interne care poate provoca amețeli, greață și pierderea echilibrului.

Vertij postural paroxistic benign

Este o afecțiune care se caracterizează prin amețeli intense. Migrenă vestibulară – este o formă de migrenă care afectează sistemul vestibular responsabil pentru echilibrul sau sindromul Meniere – este o afecțiune a urechii interne care poate provoca amețeli, tinitus (zgomote în urechi) și pierderea auzului.

Aceste simptome sunt prezente aproape tot timpul, dar bolnavii se pot simți periodic mai bine sau mai rău.

„Anumite poziții ale corpului, cum ar fi stând în picioare sau în picioare și privind modelele complexe sau mișcările complexe, agravează simptomele. Drept urmare, persoanele cu PPPD se tem adesea să-și piardă echilibrul sau să cadă.

Ei pot evita situațiile care le agravează simptomele, până la punctul în care poate începe să îngreuneze viața și viața de zi cu zi. Ei evită, în general, mișcarea, ceea ce le agravează amețelile, intrând astfel într-un cerc vicios”, spune dr.  Georgios Konstantinidis, medic ORL.

Cum este cauzat?

„Când creierul simte un pericol, reacţionează automat pentru a ne proteja. Gândiți-vă la cum ne simțim când mergem pe gheață sau stăm pe o scară: corpurile ni se înțepenesc, facem pași mai scurti și ne concentrăm pe a rămâne în poziție verticală.

În același timp, sistemul de echilibru folosește mai puține informații din sistemul vestibular și mai mult din sistemul vizual. În mod normal, când riscul de cădere este depășit, când de ex. nu mai mergeți pe o suprafață înghețată, sistemul de echilibru revine la normal. Dar la persoanele cu PPPD, creierul rămâne într-o stare de „risc ridicat”, chiar dacă echilibrul nostru nu este amenințat.

Acest lucru provoacă un cerc vicios:

• Ne facem griji cu privire la cădere și acordăm mai multă atenție menținerii echilibrului;

• Creierul rămâne alert și se bazează mai mult pe stimuli vizuali;

• Modele vizuale complexe și mișcare, sugerează că putem fi în pericol de cădere;

Această descriere poate da falsa impresie că PPPD este „doar în capul nostru”, dar simptomele sunt reale.

Caracteristici commune:  tulburările de anxietate

PPPD are unele caracteristici comune cu tulburările de anxietate, dar nu este o tulburare psihiatrică. Unele studii au găsit diferențe în activitatea creierului la persoanele cu PPPD, în comparație cu persoanele fără PPPD. Aceste diferențe pot face dificil pentru creier să integreze diferite surse de informații și să evalueze corect amenințările”, subliniază expertul.

Diagnostic: „Nu există niciun test specific PPPD. Cu toate acestea, PPPD nu este un diagnostic de excludere, adică un diagnostic pus atunci când nu poate fi găsită nicio altă cauză care să explice simptomele. În schimb, diagnosticul se bazează pe criterii clinice.

Medicul mai spune că „PPPD se poate suprapune și coexista cu alte tulburări vestibulare, cum ar fi boala Ménière, a cărei prezență ar trebui investigată și diagnostic”, adaugă el.

Tratament: „Odată ce este pus un diagnostic, primul pas în tratament este de a ajuta pacientul să înțeleagă ce cauzează PPPD și modul în care creierul interpretează greșit stimulii de echilibru normal ca o amenințare. Cunoașterea a ceea ce se întâmplă îi va ajuta pe pacienți să se simtă mai bine și îi va motiva să se implice mai activ în tratamentul lor.

Cauze posibile amețeală
Cele mai frecvente cauze de amețeală sunt reprezentate de tulburările urechii interne, de administrarea anumitor medicamente sau de consumul excesiv de alcool. Episoadele de amețeală de scurtă durată pot fi cauzate și de vertijul pozițional paroxistic benign, o afecțiune apărută în urma acumulării reziduurilor la nivelul urechii interne, potrivit doc.ro.

 

Recent Posts

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

29 de minute ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

52 de minute ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

o oră ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

o oră ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

2 ore ago

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul 2

Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…

2 ore ago

Citeste si: